Flash Feed Scroll Reader

Clasificat | Economic - Financiar

S&P a revizuit perspectiva asupra ratingului Erste Group Bank, de la stabilă la negativă

A- A A+
S&P a revizuit perspectiva asupra ratingului Erste Group Bank, de la stabilă la negativă

Agenţia Standard & Poor’s (S&P) a revizuit perspectiva asupra ratingului Erste Group Bank, de la stabilă la negativă, ca urmare a riscurilor unor pierderi în operaţiunile din Ungaria ale grupului, precum şi din cauza revenirii lente a economiei din România, se arată într-un comunicat al S&P.

Ratingurile Erste pentru credite pe termen lung şi pe termen scurt au fost menţinute la „A”, respectiv „A-1”, iar profilul de credit al grupului (SACP) a fost coborât de la „‘a-” la ‘bbb+” potrivit S&P.

Ungaria şi România reprezentau, împreună, la sfârşitul lui 2010, aproximativ 15% din expunerea totală la risc de default a grupului, se mai arată în comunicatul agenţiei de rating.

Comitetul Executiv al Erste Group a decis luni o serie de măsuri cu privire la evaluarea portofoliului CDS, la operaţiunile din Ungaria şi România, precum şi la aplicarea unitară la nivelul grupului a metodei dobânzii efective.

Erste Group şi-a redus semnificativ expunerea pe Grecia, Portugalia, Spania, Irlanda şi Italia, de la 1,9 miliarde euro la sfârşitul exerciţiului 2010 la 0,6 miliarde euro la 30 septembrie. 95% din această expunere este evaluată, la 30 septembrie 2011, la preţul pieţei. În acelaşi timp, expunerea suverană totală pe Grecia şi Portugalia a fost
redusă la aproximativ 10 milioane euro.

În plus, Erste Group schimbă metoda de evaluare a portofoliul CDS (garanţii vândute) de la cost de amortizare la preţul pieţei, potrivit unui comunicat al grupului.

Această măsură va avea un impact negativ singular de 280 milioane euro asupra capitalului propriu aferent anilor dinaintea exerciţiului 2011. Efectul asupra contului de profit şi pierdere pentru perioada ianuarie–septembrie 2011 este de aproximativ 180 milioane euro (după impozitare).

„Erste Group va amortiza parţial fondul comercial al subsidiarei din România cu 700 milioane euro înainte de impozitare (627 milioane euro după impozitare), pe fondul unei reveniri economice mai lente. Această măsură nu are nici un efect asupra capitalului propriu obligatoriu sau asupra capitalului tangibil. După preluarea
participaţiilor acţionarilor minoritari (SIF-uri) – conform anunţului din 14 septembrie 2011 – fondul comercial rămas va fi susţinut de către o deţinere semnificativ mai mare la BCR”, a anunţat banca.

În urma aplicării măsurilor menţionate, Erste Group va raporta în primele nouă luni ale exerciţiului 2011 o pierdere netă de circa 920-970 milioane euro. După ajustarea acestor efecte extraordinare (excluzând taxele bancare din Austria şi Ungaria), Erste Group estimează pentru primele nouă luni din 2011 un profit net de circa 700 milioane euro. Pe fondul profitabilităţii puternice constante a activităţii operaţionale, indicele Core Tier1 (raportat la riscul total) al Erste Group de 9,2% la sfârşitul anului 2010 se estimează că va rămâne neschimbat la sfârsitul anului 2011.

„Speranţele noastre că vom vedea o soluţie pentru criza datoriilor suverane din Europa au scăzut considerabil în ultimele două săptămâni. De aceea ne aşteptăm ca această situaţie să aibă un impact asupra economiei reale şi de asemenea asupra regiunii noastre, deşi într-o mai mică măsură. Cu scopul de a pregăti Erste Group pentru o perioadă prelungită de incertitudine am luat măsuri radicale la nivelul bilanţului”, a declarat CEO al Erste Group Bank AG, Andreas Treichl, după întâlnirea Comitetului Executiv de luni.

Potrivit acestuia, măsurile luate vor transforma un profit de aproximativ 700 milioane euro pentru primele trei trimestre ale anului 2011 în pierdere.

„Dar toate aceste măsuri sunt singulare şi ne pregătesc ca bancă să înfruntăm această situaţie. Indicele Core Tier 1 şi lichiditatea puternică, care sunt indicatori cheie pentru soliditatea băncii în aceste vremuri, nu vor fi afectate”, a spus Treichl.

În plus, pe fondul deteriorării semnificative a perspectivelor economiilor din zona Euro, dar şi ca măsură de precauţie, Erste Group va amâna cu cel puţin un an  rambursarea anticipată a capitalului participativ de stat. Comitetul Executiv al Erste Group va propune Adunării Generale a Acţionarilor să nu repartizeze dividende pentru anul 2011, dar să continue plata dobânzii aferente capitalului participativ.

Prin adoptarea acestor măsuri, Comitetul Executiv al Erste Group a decis să înfrunte în mod direct problemele curente: Erste Bank Ungaria va fi repoziţionată, astfel încât să rezulte o bancă mai rezistentă la şocurile de natură politică. Reducerea în mod proactiv, prin ajustarea la piaţă, a portofoliului CDS şi a expunerii faţă de statele
periferice ale zonei Euro este menită să reducă volatilitatea temporară a contului de profit şi pierdere, se menţionează în comunicat.

De asemenea, achiziţia unei noi participaţii la BCR va fortifica poziţia Erste Group într-una dintre cele mai importante pieţe în care operează, spun oficialii Erste.

Erste Group estimează pentru anul 2011 o pierdere netă de aprox. 700 – 800 milioane euro (fără impactul măsurilor extraordinare se estima un profit net de aproximativ 850 – 950 milioane euro). Costurile de risc la nivelul grupului se estimează la 2,3 miliarde euro pentru anul 2011 (fără impactul măsurilor extraordinare: 1,8 miliarde euro).

Sursa: NewsIn

Related Posts with Thumbnails