Spania şi România, clasate cu acelaşi rating


Agenţia de evaluare financiară Moody’s a retrogradat Spania, de la „A3” la „Baa3”, ţara fiind evaluată pe ultima treaptă recomanadată investitorilor,potrivit Bloomberg. Spania, a patra mare economie din zona euro, se plasează pe acelaşi nivel cu România, cele două state având acelaşi rating.

Moodys’a a explicat  retrogradarea Spaniei prin creşterea datoriilor, problemelor economice şi accesului limitat la pieţele de capital. Pe de altă parte, ratingul Ciprului a rămas în categoria nerecomandată investitorilor, dată fiind posibila ieşirea Greciei din zona euro şi sprijinul suplimentar pe care statul ar trebui să-l asigure băncilor cipriote în această situaţie.

Şi agenţia Fitch a a coborât, în urmă cu câteva zile, ratingul de ţară al Spaniei cu trei trepte, până la “BBB”, întrucât există temeri că statul nu va reuşi să depăşească recesiunea nici în 2013.  Mai apoi, Fitch Ratings a retrogradat ratingurile pe termen lung a 18 bănci spaniole şi ratingurile de viabilitate (VR) a 15 instituţii spaniole de creditare. Decizia arată numeroasele temeri privind posibila deterioare a portofolilor de investiţie a băncilor.

Săptămâna trecută s-a anunţat că Spania va primi un împrumut de 100 miliarde de euro, menit să revigoreze sistemul bancar.