Spaniolii îşi transferă economiile în străinătate. Din bănci a fost retrasă o parte semnificativă din PIB-ul ţării


Spania a ajuns în prima linie a crizei datoriilor din zona euro, iar problemele financiare ale regiunilor şi ale băncilor riscă să provoace o gaură mare în finanţele publice, în timp ce costul împrumuturilor se apropie de un nivel la care ţara va fi nevoită să ceară sprijin extern. Astfel, spaniolii devin tot mai alarmaţi de situaţia precară a băncilor, afectate de prăbuşirea pieţei imobiliare, şi-şi transferă banii în străinătate.

Datele Băncii Spaniei arată că spaniolii au trimis luna trecută în străinătate 66,2 miliarde de euro, cel mai mult după 1990, informează www.mediafax.ro. Alte surse precum Financial Times spun că aproape 100 miliarde de euro, adică 10% din PIB-ul ţării, au fost retrase din băncile spaniole.

Datele referitoare la ieşirile de capital sunt anterioare naţionalizării Bankia, a patra mare bancă din Spania, în această lună, când a devenit clar că instituţia financiară nu poate administra pierderile generate de investiţiile imobiliare neperformante, amplificate de recesiune.

Guvernul a anunţat miercuri că va finanţa planul de susţinere a Bankia, care totalizează 23,5 miliarde de euro, prin fondul de salvare a băncilor, FROB, dar oficiali bancari au arătat că agenţiile spaniole nu au acces în prezent la piaţa de obligaţiuni.