Spaniolii, alarmati că sunt tot mai aproape de situaţia Greciei


Confuzie si frustrare, sunt cuvintele cu care se poate caracteriza starea de spirit a acestui început de săptămână spaniol. Decizia executivului de la Madrid de a solicita sprijinul Fondului European de Stabilitate Financiară pentru asanarea sistemului bancar, nu a produs până acum decât nemulțumire și a generat teama că Spania va fi obligată să urmeze acelasi scenariu ca Irlanda, Portugalia sau Grecia.

„A fost presată Spania să solicite intervenția financiară a țărilor din Eurozonă?”, este întrebarea care continuă să stârnească polemici. „Nu, noi am fost cei care am presionat obținerea acestei linii de credit ”, răspund membrii executivului, deși, cu numai două zile in urmă, premierul spaniol refuza categoric această soluție, potrivit www.rfi.ro.

Prima de risc a ţării continuă să se păstreze la cote ridicate, ajungand la 531 de puncte, ceea ce înseamnă ca Spania trebuie să plătească în continuare peste 6,7 % dobândă pentru obligațiunile cu scadență la 10 ani, cu 5.3 % mai mult decat Germania, care plătește mai puțin de 1,4%.

Analiștii sunt de părere că reticență continuă pe care o arată investitorii față de piața de capital spaniolă se datorează tocmai lipsei de detalii tehninice.