Flash Feed Scroll Reader

Clasificat | Economic - Financiar

Statele UE au hotărât un emborgou de principiu pentru petrolul iranian. Cotaţiile ţiţeiului au explodat

A- A A+
Statele UE au hotărât un emborgou de principiu pentru petrolul iranian. Cotaţiile ţiţeiului au explodat

Guvernele din Uniunea Europeană au convenit să interzică importurile de petrol din Iran. Deocamdată, reprezentanţii statelor europene nu au decis de la ce dată ar urma să se aplice acest embargo, însă deja cotaţiile petrolului şi aurului au crescut semnificativ, potrivit Reuters.

Au fost făcute numeroase progrese. Principiul de a introduce un embargou asupra importurilor de petrol din Iran a fost convenit”, a spus una dintre surse citată de www.mediafax.ro

Acordul a avut loc în urma discuţiilor de la sfârsitul lui decembrie dintre delegatii ţărilor UE, iar obiecţiile, venite în special din partea Greciei, au fost retrase, au argumentat surse diplomatice.

De altfel, diplomaţii europeni au adăugat că se are în vedere şi interzicerea exporturilor de echipamente petroliere către Iran şi se vor pune în practică noi măsuri împotriva livrărilor de petrol.

Aceleaşi surse menţionează că în acest moment se analizează dacă embargoul va fi aplicat imediat după aprobare sau după o perioadă mai mare de timp, respectiv câteva luni.

Informaţiile privind embargoul asupra Iranului, al doilea cel mai mare producător de ţiţei din OPEC, au aruncat în aer cotaţiile petrolului.

“Preţul petrolului Brent, de referinţă la bursa din Londra, era tranzacţionat în creştere cu 92 de cenţi, după un maxim al sedinţei de 113,97 dolari pe baril, cel mai ridicat nivel atins după 14 noiembrie. Cotaţia petrolului destinat pieţei americane este în scădere cu 10 cenţi, la 102,86 dolari pe baril, sub un vârf al şedinţei de 103,74 dolari pe baril”, specifică www.incont.ro.

Această măsură restrictivă doreşte să preseze Teheranul să renunţe la programul său nuclear, după ce mai multe guverne europene şi-au exprimat îngrijorarea că Iranul produce armament nuclear.

Related Posts with Thumbnails