Flash Feed Scroll Reader

Clasificat | Economic - Financiar

Statul român şi-a rupt piciorul la EXPO Milano

A- A A+

Statul român şi-a rupt piciorul la EXPO Milano

Roma, 28 octombrie 2015 – Expoziţia mondială de la Milano se pregăteşte în aceste ultime zile să intre în istorie. În data de 31 octombrie îşi va închide porţile un eveniment prin care Italia a demonstrat din nou că îşi merită locul între primele puteri economice ale lumii.

EXPO Milano un succes preanuntat, pe ansamblu o organizare perfectă. Comisarul general al expoziţiei mondiale, Giuseppe Sala a reuşit să coordoneze perfect reprezentanţii celor peste 140 de ţări şi organizaţii internaţionale implicate.

Şi totuşi la expoziţia de la Milano, România s-a prezentat modest. Au fost nenumărate articole în presă română, dar şi în cea italiană, despre modul dezastruos de organizare a Pavilionului României. România iese şi din acest eveniment cu capul plecat.

CCIRO Italia consideră că prezenţa la acest eveniment planetar a fost o ruşine pentru mediul de afaceri românesc din Italia, pentru comunitatea românească din Italia.

Noi am încercat, ca organizaţie, să dăm o mână de ajutor, dar nu am reuşit să împiedicăm eşecul, datorat în primul rând celor numiţi să administreze pavilionul României.

Pentru a exemplifica modul de organizare de la pavilionul României, iată cel mai recent exemplu:

În data de 27 octombrie a fost anunţat un important eveniment. România trebuia să prezinte interlocutorilor de pe întreg mapamondul, prezenţi la Milano, prin secretarul de stat Alexandru Năstase, preşedintele departamentului de investiţii străine şi parteneriat public privat, politicile statului român pentru atragerea investiţiilor străine, facilităţi fiscale, fonduri europene, s.a.m.d.

Domnul secretar de stat urma să se întâlnească, prin implicarea CCIRO Italia, cu reprezentanţi ai firmelor înfiinţate de români în Italia, cu reprezentanţi ai sistemului cameral italian, cu reprezentanţi ai patronatelor, oameni de afaceri, investitori interesaţi să investească în România.

Pentru acest eveniment, Camera de Comerţ şi Industrie a României în Italia a fost chemată vineri, 23 noiembrie 2015 de către reprezentanţii Pavilionului României de la EXPO. Am considerat-o o oportunitate importantă şi am dat curs organizării. Maşina de organizare CCIRO Italia a lucrat în forţă în weekend şi a folosit toate relaţiile la dispoziţie pentru invitarea unor persoane importante din domeniul economic, care au fost în anumite cazuri puţin “deranjate” de abordarea noastră în weekend, dar poate din respect şi unei excelente colaborări au confirmat participarea.

“Surpriza” din partea Pavilionului României ne-a fost comunicată luni, 26 octombrie în jurul orei 12:00. Ne-a fost comunicată anularea evenimentului: secretarul de stat nu mai poate veni, şi-a “rupt” piciorul.

În zadar insistenţele noastre de a menţine calendarul şi de a înlocui vizita secretarului de stat cu un alt demnitar: un director de cabinet, un alt secretar de stat, nici o şansă. Ni s-a comunicat cu nonşalanţă că evenimentul a fost anulat.

Această situaţie comporta  daune de imagine mari organizaţiei noastre şi României în general. Un gest de batjocură la adresa interlocutorilor pe care România intenţiona să-i atragă prin prezenţa la acest eveniment.

Este doar un exemplu dintr-un lung şir de acţiuni eşuate, din care în presă a apărut în aceste luni numai vârful icebergului.

În puţine cuvinte, România iese foarte prost din această expoziţie mondială. Cu siguranţă, mai avantajaţi am fi fost dacă nu ne-am fi prezentat. Din punctul nostru de vedere, vinovaţi pentru această catastrofă nu sunt doar comisarul şi staff-ul care au coordonat pavilionul; o mare vină o au ataşaţii economici din Italia, cei trei ataşaţi care costă statul român peste 30 mii de euro lunar (între salarii, chirii, indemnizaţii, deplasări, carburant, etc.). Ataşaţii economici, teoretic ar fi trebuit pe perioada expoziţiei monidale să aibă rezidenţă în Pavilionul României, să organizeze dacă nu zilnic, cel puţin de două ori pe saptmana, evenimente, întâlniri, dezbateri, să convingă milioanele de investitori străini care au vizitat expoziţia mondială în căutarea unor oportunităţi pe alte pieţe.

La Pavilionul României, ataşaţi economici nu prea s-au văzut şi nici nu au promovat prezenta României la EXPO.

Denunţăm pe această cale, boicotarea prin neimplicare a prezenţei României la EXPO de către acei oameni care au obligaţia să promoveze economia românească.

Cerem instituţiilor abilitate ale statului român (DNĂ, corpul de control al guvernului şi al preşedintelui) demararea unei anchete şi tragerea la răspundere a vinovaţilor pentru falimentul României la expoziţia mondială 2015.

Cerem pe această cale Guvernului României şi Camerei de Comerţ a României modificarea cadrului legislativ prin care ataşaţii economici să fie înlocuiţi cu profesionişti ai sistemului camerelor de comerţ ale României, profesionişti care deseori îi avem în comunităţile romanilor din diaspora, oameni valoroşi care îndeplinesc toate condiţiile pentru a desfăşura activitatea de ataşat economic şi costurile acestora s-ar reduce cu până la 70%.

Eugen Terteleac

Preşedinte CCIRO Italia

 

Sursa:

Camera de Comerț și Industrie a României în Italia

Biroul de comunicare CCIRO Italia

Related Posts with Thumbnails