„Strategia oranj” va promova în Olanda oportunităţile de afaceri din România


Oportunităţile de afaceri din România vor fi promovate în Olanda prin „strategia oranj”, iniţiativă propusă de autorităţile de la Bucureşti împreună cu comunitatea de afaceri româno-olandeză, a declarat ministrul Teodor Baconschi, după o întrevedere cu ministrul olandez pentru afaceri europene.

Într-un interviu acordat NewsIn în octombrie anul trecut, ambasadoarea van Gool spunea că interesul investitorilor olandezi pentru România, în acel moment, era scăzut, cu precădere din cauza crizei şi a unor împrejurări mai dificile. „Acum unele companii au dificultăţi cu climatul de afaceri, legislaţia, cumpărarea pământurilor. Dar investitorii vin în continuare şi sunt încă interesaţi, însă trebuie să fie implicaţi în proiecte majore. Micii investitori au încă probleme să se stabilească aici, deoarece au lichidităţi pe termen scurt şi nu le este uşor să investeasca mult şi să nu obţină profit decât peste un an”, explica ambasadoarea Olandei.

Ea identifica şi câteva sectoare de interes pentru investitorii olandezi – infrastructura, dezvoltarea aeroporturilor, managementul deşeurilor, sectorul apei, industria agroalimentară. „Avem multe misiuni comerciale care vin aici, mai mult ca înainte, deci oamenii sunt interesaţi de România. Dar trebuie să fii persistent, trebuie să treci printr-o serie de obstacole înainte să te stabileşti într-adevăr. Unele companii au răbdare, au timp să aştepte, altele dacă trec prin două sau trei eşecuri spun că este prea complicat şi preferă să se mute în altă parte”, mărturisea Tanya van Gool.

Teodor Baconschi a reamintit miercuri că Olanda este cel mai mare investitor străin din România. „Am decis să lucrăm pe această bază economică solidă şi pentru promovarea strategiei oranj propusă de România împreună cu comunitatea de afaceri româno-olandeză pentru ca oportunităţile de afaceri din România să fie mai bine cunoscute în Olanda”, a declarat şeful diplomaţiei române, care a avut miercuri o întrevedere cu ministrul olandez pentru afaceri europene, Ben Knappen, aflat în vizită oficială la Bucureşti.

Ambasadoarea Olandei în România, Tanya van Gool, menţiona, luna trecută, că susţine organizarea unei campanii de diplomaţie publică în Olanda, la iniţiativa Ministerului român de Externe, pentru a informa opinia publică olandeză în legătură cu „integritatea, dinamismul şi oportunităţile” din România.

În discursul susţinut la recepţia organizată cu ocazia Zilei Naţionalei, ambasadoarea Olandei la Bucureşti îşi exprima speranţa că Regatul Ţărilor de Jos va contribui la creşterea economică a României prin atragerea mai multor investitori olandezi, ceea ce va duce la crearea de noi locuri de muncă în sectorul privat. „Suntem primii investitori în România şi suntem mândri de acest lucru, companiile olandeze şi-au menţinut investiţiile, în pofida crizei economice”, a atras atenţia ambasadoarea Olandei. Ea s-a arătat convinsă că România oferă multe posibilităţi pentru dezvoltarea economică viitoare, iar oamenii de afaceri olandezi îşi vor consolida investiţiile în următorii ani, dar pentru aceasta Olanda ar dori să contribuie la îmbunătăţirea climatului de afaceri din România.

Ministrul Teodor Baconschi a apreciat, miercuri, că relaţia dintre România şi Olanda este – la nivel politic şi economic – foarte consistentă. „Avem 6 miliarde de euro de investiţii olandeze în România, iar comunitatea de afaceri româno-olandeză pe care o veţi întâlni este mulţumită, aşa cum mi-au spus direct, de business-ul pe care îl face în România”, a afirmat şeful diplomaţiei adresându-se ministrului Ben Knapen. Baconschi a adăugat că schimburile comerciale se ridică la 2,7 miliarde euro, cu o balanţă încă defavorabilă României.

Ministrul olandez pentru afaceri europene Ben Knapen s-a arătat miercuri impresionat de realizările social-economice ale guvernului român şi de măsurile luate de România în contextul crizei economice. „Când ai o mare creştere economică înainte de criză şi apoi trebuie făcute corecţii…iar Guvernul României a făcut-o într-un mod curajos, cu cifre bune, şi ar fi bine ca FMI să fie mulţumit de toate ţările cu care lucrează în aceeaşi măsură în care este mulţumit de România în acest moment. Cred că faceţi multe lucruri bune”, a afirmat ministrul olandez pentru afaceri europene.

El a adăugat că România este un partener foarte important pentru Olanda, iar relaţiile dintre cele două ţări nu se înseamnă doar cooperarea pe plan economic. „Avem relaţii bilaterale intense, nu este doar vorba de bani şi relaţii economice, ci de o tradiţie lungă de relaţii personale”, a spus ministrul Ben Knappen.

El a făcut, de asemenea, referire la sprijinul pe care l-au acordat olandezii în anii ’90 orfelinatelor din România. „În anii ’90 mulţi olandezi voluntari au adunat bani pentru a-i ajuta pe orfanii de aici, pe săracii de aici. Nu mai aveţi nevoie de asta, pentru că v-aţi dezvoltat, dar conexiunile şi relaţiile umane există încă”, a mai declarat ministrul olandez pentru afaceri europene.

Knapen a apreciat, de asemenea, rolul României în NATO, rapiditatea cu care partea română ia decizii, precum şi implicarea în conflictul din Afganistan.

El a spus că România este un „partener activ şi inspirat”, deşi este unul dintre noii membri UE, şi a salutat „perspectiva proaspătă oferi în discuţii de români” la Bruxelles, pe teme europene.

La rândul său, ministrul român de externe a menţionat că România şi Olanda sunt „parteneri solizi” în cadrul UE şi în NATO şi a apreciat că „există loc pentru a ne propune obiective şi mai ambiţioase”.

Ministrul Teodor Baconschi a mai afirmat că pe agenda discuţiilor cu oficialul olandez s-au aflat, de asemenea, Politica de Coeziune, Politica Agricolă Comună, Strategia UE pentru regiunea Dunării, precum şi importanţa unei conexiuni între Rotterdam şi Constanţa. „Totodată, i-am spus domnului ministru că ne interesează ca, în ciuda evoluţiilor din aria mediteraneeană, să păstrăm un bun echilibru între atenţia politică acordată Politicii de Vecinătate în Est, Parteneriatului Estic şi mobilizarea instrumentelor europene pentru gestionarea situaţiei din sudul continentului”, a declarat ministrul de externe.

El a adăugat că a avut cu ministrul olandez şi un schimb de opinii cu privire la conflictul din Libia şi evoluţia pozitivă din anumite state arabe, unde a început un proces de reforme şi democratizare.

Sursa: NewsIn