Flash Feed Scroll Reader

Clasificat | Economic - Financiar

Structura deficitului bugetar pe 2012 va depinde de cuantumul pierderilor companiilor de stat

A- A A+
Structura deficitului bugetar pe 2012 va depinde de cuantumul pierderilor companiilor de stat

Premierul Emil Boc a avertizat că reclasificarea companiilor de stat ar putea determina Guvernul să regândească structura deficitului, astfel încât deficitul de 3% să includă şi pierderile pe care sectorul economic de stat le produce.

Astfel, o parte din banii împrumutaţi de către statul român pentru a finanţa deficitul de la bugetul asigurărilor sociale sau de sănătate ar putea fi folosţi pentru acoperirea pierderilor companiilor şi regiilor naţionale în condiţiile în care schimbarea de calcul a deficitului bugetar impune includerea în deficit şi a pierderilor din sectorul de stat. „Dacă deficitul va fi mai mic de 3% va depinde de modul în care companiile de stat vor fi clasificate sau reclasificate pe buget. Orice companie de stat care merge pe pierderi papă din deficitul bugetar în sensul că coborâm de la 3% spre 2,5%. Noi sperăm să nu ajungem acolo pentru că dorim să avem companii de stat performante care să nu mai cheltuie banii cetăţenilor şi implicit să ne afecteze deficitul bugetar”, a spus premierul Emil Boc la începutul şedinţei de Guvern de miercuri.

Dacă este prematur să se pronunţe asupra prognozei de creştere economică pentru anul viitor, primul-ministru consideră că prognoza iniţială pentru anul 2011 va putea fi respectată. „După ce vom avea evaluările făcute cu Comisia Europeană şi FMI, vom stabili prognoza pentru anul 2012. La sfârşitul lunii va fi un board al FMI şi urmează ca acesta să facă o reevaluare globală, ca de altfel şi Uniunea Europeană, cu privire la creşterea economică datorită ultimelor tendinţe din UE. Pentru anul acesta îmi păstrez optimismul unei creşteri economice de 1,5%, cu condiţia ca ministerele să-şi facă datoria şi să nu lase acceleraţia de pe investiţii”, a declarat Boc.

Sursa: NewsIn

Related Posts with Thumbnails