Flash Feed Scroll Reader

Clasificat | Economic - Financiar

Studiu: 52% din români cred că măsurile luate de Guvern pentru a preîntâmpina criza au fost greşite

A- A A+
Studiu: 52% din români cred că măsurile luate de Guvern pentru a preîntâmpina criza au fost greşite

Datele unei analize realizate de Fundaţia Soros România, dată publicităţii marţi, relevă faptul că 52% dintre români consideră că măsurile luate de Guvern pentru a preîntâmpina criza au fost mai degrabă greşite, în timp ce doar 7% afirmă că măsurile au fost bune.

Totodată, 23% dintre respondenţi afirmă că au fost şi măsuri bune şi măsuri greşite, iar 10% spun că nu a fost luată nicio măsura de către Guvern.

În acelaşi timp, în timp ce 91% dintre români consideră că România a fost afectată în mare sau foarte mare măsură de criza economică, doar 7% dintre români au multă sau foarte multă încredere că actualul cabinet este capabil să administreze România pe timp de criză. 37% dintre respondenţi nu au deloc încredere în Guvern, iar 51% au puţină şi foarte puţină încredere.

Pe de altă parte, 48% dintre români sunt de părere că actuala criză va dura mai mult de 3 ani, 23% văd un final al crizei în cel mult 3 ani, în timp ce numai 6% intrevăd un final al crizei în mai puţin de un an.

Potrivit analizei, 65% dintre români se declară, în noiembrie 2011, afectați direct de una sau mai multe dintre cele patru probleme specifice crizei economice: pierderea locului de muncă, șomajul sau concediul forțat pentru o anumită perioadă de timp, scăderea veniturilor, pierderea parțială sau totală a investițiilor. Comparativ, în iunie 2009, doar 39% dintre români se declarau afectați de criză economică.

Dacă în iunie 2009, familiile a 16% dintre respondenți erau afectate de șomaj temporar sau concediu forțat, în noiembrie 2011, procentul a crescut la 24%. De asemenea,  25% dintre români declară în noiembrie 2011 că ei sau altcineva din familie și-au pierdut locul de muncă, față de 18% în iunie 2009.

Față de 24% dintre intervievații din 2009 care afirmau că lor sau cuiva din familie le-au scăzut veniturile, în 2011, 57% dintre români reclamă același lucru. Şi cei care afirmă că au pierdut o parte din investiții sunt mai mulți în 2011 față de 2009, creșterea fiind de la 5% în urmă cu doi ani la 8% în luna noiembrie a acestui an.

Totodată, 70% dintre cei intervievați consideră că au fost afectați de criză la nivel personal în mare sau foarte mare măsură, în timp ce 27% consideră că au fost afectați în mică sau foarte mică măsură.

Analiza a fost făcută în cadrul programului Studii Electorale Româneşti, realizat in noiembrie 2011, care este un program de cercetare periodică a participării electorale şi a comportamentului de vot în România, iniţiat de Fundaţia Soros România în anul 2009.

Analiza foloseşte datele unui sondaj de opinie reprezentativ pentru populaţia României în vârstă de cel puţin 18 ani, pe un eşantion de 1.200 de persoane în vârstă de cel puţin 18 ani. Marja de eroare a sondajului este de +/- 2,7%, la un nivel de încredere de 95%. Culegerea datelor s-a realizat în perioada 6-19 noiembrie 2011, de către The Gallup Organization România.

Sursa: NewsIn

Related Posts with Thumbnails