Subiectele zilei- 15 iulie 2011


Autorităţile blochează polii de creştere

Autoritatea de Management pentru Programul Operaţional Regional (AMPOR) din Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului a organizat ieri la Cluj o sesiune de informare a beneficiarilor axei 1 de finanţare europeană – sprijinirea dezvoltării durabile a oraşelor-poli urbani de creştere.  Concluzia întâlnirii a fost că problema polilor de dezvoltare o reprezintă capacitatea de verificare de către autorităţi a documentelor tehnice întocmite de proiectanţi. La eveniment a participat directorul general al AMPOR, Gabriel Friptu, scrie Ziua de Cluj.

Analiza Zilei: Francul elveţian, nou maxim istoric

În loc să se calmeze, pieţele financiare devin agitate, investitorii căutând plasamente considerate cât mai sigure, precum francul elveţian sau aurul. Francul a atins ieri un nou maxim istoric, urcând de la 3,6506 la 3,6941 lei, raportul faţă de euro coborând la 1,1495. Au contribuit datele negative: Moody’s a plasat ratingul SUA sub evaluare pentru o posibilă retrogradare de la nivelul AAA, decizie cauzată de lipsa acordului între Casa Albă şi Congres asupra ridicării plafonului datoriei de stat, ce ar avea ca scop evitarea intrării în incapacitate de plată (default), scrie Ziua de Cluj.

America nu mai are bani. Este la un pas de haos

Dacă Obama nu va reuși să-i convingă pe republicani să ridice pragul de îndatorare, Trezoreria condusă de Geithner nu va mai avea bani să plătească aproximativ jumătate din plățile care ajung la scadență pe data de 4 august. Logica e simplă, spun cei de la CNN Money: Statele Unite nu produc suficient de mulți bani ca să plătească datoriile curente, deficitul lunar fiind de 125 de miliarde de dolari. Dacă limita de îndatorare nu este ridicată, Trezoreria nu mai are voie să se împrumute pentru a reuși să umple golul dintre venituri și cheltuieli. Preşedintele Băncii centrale americane, Ben Bernanke, a avertizat miercuri la Washington că o incapacitate de plată a SUA ar crea ‘probleme enorme’ pentru ţară şi o ‘criză majoră’ la scară mondială, scrie France Presse. În cazul în care SUA vor ajunge în situaţia de a nu-şi mai putea respecta obligaţiile faţă de creditori, ‘ar fi o criză majoră’, ce ar trimite ‘unde de şoc în întreg sistemul financiar mondial’, a declarat Bernanke în faţa Comisiei pentru serviciile financiare din Camera Reprezentanţilor, scrie CAPITAL.

Apple, al treilea mare producător de calculatoare din SUA

Apple a depăşit Acer şi Toshiba, devenind al treilea mare producător de calculatoare din Statele Unite, având o cotă de 10,7%, conform datelor companiei Gartner. Apple a înregistrat o creştere de 8,5% în trimestrul doi, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, în timp ce Toshiba a crescut cu doar 3,3%, iar Acer a înregistrat o scădere de 22,6%. Cel mai mare producător de PC-uri din SUA  este în continuare Hewlett Packard, cu o cotă de piaţă de 26,9%,  urmat de Dell cu 22,6%. La nivel mondial, topul celor mai mari producători de PC-uri se prezintă astfel: HP, Dell, Lenovo, Acer şi Asus, conform datelor companiilor de cercetare IDC şi Gartner, scrie CAPITAL.

Eolienele au produs în şase luni de două ori mai mult decât în tot anul trecut şi au adus 31 mil. € proprietarilor

Marele câştigător al „hârtiilor verzi” subvenţionate de stat este grupul ceh CEZ, care a încasat 19 milioane de euro Producătorii de energie verde au câştigat astfel mai mult în şase luni din 2011 decât în tot anul trecut din schema de sprijin acordată de statul român pentru aceste investiţii. În linii mari, acesta este bilanţul verde al primului semestru din 2011. Potrivit datelor Transelectrica, transportatorul naţional de energie electrică, în primul semestru al anului s-au emis circa 750.000 de certificate verzi în valoare de 41,2 milioane de euro, cu 11% mai mult comparativ cu valoarea înregistrată în întreg anul 2010 când au fost emise peste 676.000 de astfel de instrumente pentru energia eoliană, solară, hidro şi biomasă, scrie ZF.

De ce nu se finanţează agricultura: este o piaţă nefiscalizată şi nu avem credit rural

Băncile se feresc să acorde credite agriculturilor pentru că fermierii români nu au cu ce garanta, dar şi pentru că acest sector este considerat în continuare riscant de bancheri având în vedere că statutul terenurilor agricole este incert, iar o mare parte din sector este nefiscalizată. „Nu avem credit rural pentru că proiectele agricultorilor nu sunt viabile în condiţiile în care producătorii nu au contracte ferme pentru desfacerea producţiei şi nu pot garanta cu terenurile”, a declarat ieri Eugen Rădulescu, director în cadrul Băncii Naţionale a României (BNR), la o conferinţă pe teme agricole. El, care acum aproape zece ani a fost preşedintele Băncii Agricole, a adăugat că reticenţa băncilor este în parte justificată având în vedere că pe piaţa locală nu funcţionează o bursă a cerealelor, dar şi pentru că mulţi agricultori fac tranzacţii la negru, scrie ZF.