Subiectele zilei – 18 iulie 2011


Ce locuinţă îţi poţi cumpăra de la târgul Project Expo

Fie preţurile cât de mici, puţini sunt românii care se mai înhamă la un credit pentru cumpărarea unui apartament. Numărul mic de vizitatori ai târgurilor de profil confirmă acest lucru. Persoanele care visează să aibă casa lor se orientează spre programul guvernamental „Prima Casă”, iar cum de o lună a demarat cea de-a patra fază, dezvoltatorii imobiliari îşi expun ofertele în cadrul târgului Project Expo destinat locuinţelor care se încadrează în plafonul impus de Executiv. 23.600 de euro este cel mai mic preţ pe care îl puteţi găsi la târgul imobiliar care se desfăşoară zilele acestea la Palatul Copiilor din Capitală, scrie EVZ.

Câţi tineri şi-au făcut firme prin programul de 10.000 de euro

Peste 4.300 de firme au fost înfiinţate de tinerii români, până pe 14 iulie, în baza programului guvernamental prin care aceştia pot beneficia de fonduri nerambursabile de la guvern de până la 10.000 de euro, potrivit consilierului de stat Andreea Paul Vass. „Până la 14 iulie 2011 au fost înregistrate la Oficiile Naţionale ale Registrului Comerţului 4.361 firme, 2.809 dintre acestea sunt în momentul de faţă înmatriculate”, scrie Andreea Paul Vass într-o prezentare postată pe blogul său.  Cele mai multe firme au fost înregistrate în Bucureşti (498) şi Cluj (319), urmate de judeţele Braşov (231), Dolj (187), Timiş (176), scrie EVZ.

Ce înseamnă inflaţia – cel mai important indicator economic și cum te protejezi de ea

Preţurile bunurilor şi serviciilor fluctuează mereu, dar când schimbarea este prea mare, efectul poate şoca întreaga economie. Indicele preţurilor de consum (IPC), cel mai important indicator al evoluţiei preţurilor, indică dacă economia trece printr-un episod de inflaţie, deflaţie sau stagflaţie. Este un reper important pentru întreaga economie. De exemplu, banca centrală ia deciziile care privesc dobânda cheie (care la rândul său influenţează nivelul dobânzilor la depozitele şi creditele în lei) în funcţie de evoluţia acestui indicator,scrie EVZ.

Trei grupuri europene care controlează 10% din sistemul bancar au picat testul european de stress

Volksbank – Austria, EFG Euro­bank şi ATE Bank – Gre­cia, sunt cele trei grupuri fi­nanciare europene prezente pe piaţa locală care nu au pro­mo­vat anul acesta testele de stres derulate de Autoritatea Bancară Europeană şi au ne­vo­ie de capital suplimentar însumând 930 mil. euro. Rata capitalului propriu de rang 1 (Core Tier 1 – capitalul raportat la riscul total) în­re­gistrată de cele trei bănci ar coborî până în 2012 sub pragul minim considerat vital de 5% în eventualitatea unei noi recesiuni sau al adâncirii crizei datoriilor suverane, scrie ZF.

CSA: Amenzile pentru neasigurarea locuinţei sunt aplicabile din august

Primarii vor putea amenda persoanele care nu au încheiat o poliţă de asigurare obligatorie a locuinţei începând cu 5 august 2011, potrivit pre­şe­din­telui Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor (CSA), Angela Toncescu. Interpretarea CSA vine după ce Ministerul Adminis­tra­ţiei şi Internelor anunţase că termenul limită pentru în­che­ierea poliţelor a fost 15 iulie. „Opinia noastră este că amen­zile se pot aplica de la 5 august 2011, dar, bineînţeles, dacă Executivul sau Parla­men­tul vor dori să modifice legea, CSA va sprijini punerea ei în apli­care conform dispoziţiilor acesteia, scrie ZF.

Companiilor românești le place promovarea gratuită pe Facebook

Atrase de potențialul uriaș al rețelelor sociale, companiile românești mizează tot mai mult pe simpatia celor 3,6 milioane de români care au cont pe Facebook. Primele care au sesizat nevoia acestui tip de promovare au fost companiile de soft și subsidiarele unor multinaționale. Jumătate din managerii companiilor românești au afirmat că s-au folosit de rețelele sociale pentru a atrage noi clienți în 2011, conform unui studiu Regus.  „Companiile văd că se întâmplă ceva în zona asta și vor să vadă cum le poate fi folositor, însă se așteaptă la rezultate finale mai rapid decât este cazul“,  crede Gabriel Dombri, consultant de strategie și marketing online, scrie CAPITAL.