Flash Feed Scroll Reader

Subiectele zilei – 19 iulie 2011

A- A A+
Subiectele zilei – 19 iulie 2011

Mai puţini şomeri în judeţul Cluj

Clujul se află printre primele judeţe din România unde numărul şomerilor s-a redus considerabil în acest an, potrivit Agenţiei Naţionale de Ocupare a Forţei de Muncă (ANOFM). Rata şomajului la sfârşitul lunii iunie a fost de 4,78%, cu 2,72 puncte procentuale mai mică decât cea din iunie, anul trecut şi cu 0,19 puncte sub cea din luna mai, iar ponderea şomerilor neindemnizaţi a crescut faţă de luna precedentă cu 1,70 puncte procentuale. Potrivit ANOFM, Clujul ocupă locul 6 în topul judeţelor unde numărul de şomeri s-a redus. Cele mai mari scăderi au fost înregistrate în judeţele Bacău (1.405 persoane), Constanţa (1.205 persoane), Prahova (853 de persoane), Braşov (763 de persoane), Călăraşi (707 persoane), Cluj (694 de persoane), scrie   Ziua de Cluj.

Băncile locale cu mamele picate la test nu sunt „stresate”

Filialele locale ale creditorilor europeni care au picat testul de stres sunt solide, iar instituţiile-mamă spun că au capitalurile necesare pentru a face faţă celor mai pesimiste scenarii. Rezultatele testelor de stres la care au fost supuse băncile europene prezintă o situaţie mai sumbră decât realitatea, susţin bancherii locali. Mai mult, ei spun că băncile noastre ar fi trecut au brio examenele la care au fost supuse instituţiile mamă, scrie EVZ.

BCR: „Dacă am avea productivitatea agricolă a UE, am putea hrăni 4 Românii”

„Dacă România ar ajunge la productivitatea medie agricolă a Uniunii Europene, atunci am putea hrăni patru Românii şi dubla exporturile de grâu”, a spus astăzi Lucian Anghel, economistul-şef al BCR, cu ocazia prezentării raportului pentru agricultură al băncii. În prezent, productivitatea României la hectarul de grâu este cea mai redusă din Uniunea Europeană. Totodată, România s-a aflat în top zece din lume din punct de vedere al porductiei de porumb, in 2010, dar productivitatea pe acest segment este la jumătate faţă de media UE, scrie EVZ.

Aproape 40 mil. € intră lunar în fondurile de pensii private. 4 mil. € intră pe Bursă, 4,5 mil. € ies din ţară

Activele celor nouă fonduri de pensii obligatorii administrate privat (pilon II) au crescut în primul semestru cu 24%, până la 5,37 mld. lei (1,27 mld. euro), potrivit buletinului semestrial al Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP). Numărul total de participanţi la aceste fonduri a atins 5,32 de milioane de persoane, la finele lunii iunie, cu 2,67% mai mult decât la finalul anului trecut. Astfel, suma medie pe care un participant o are în fondul de pensii administrat privat este de circa 1.000 de lei, scrie ZF.

Fiscul, memorie de încă 7 milioane € pentru că a rămas fără spaţiu de stocare

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) vrea să cumpere urgent, printr-o licitaţie restrânsă accelerată cu o valoare de 29,3 mil. lei (7 mil. euro), echipamente şi soluţii IT care să-i permită să extindă capacitatea de stocare a centrului de date al instituţiei pentru a putea prelua şi arhiva declaraţiile pe care câteva sute de mii de firme nu le vor mai depune tipărite pe hârtie, ci online, în format electronic, după 25 iulie, scrie ZF.

„Autostrăzile viitorului” ne pun pe harta țărilor vestice cu 2.000 km

În prezent, rețeaua națională de autostrăzi se ridică la numai 313,5 km, ceea ce ne poziționează printre ultimele locuri în Europa. Proiectele aflate în derulare plus cele pentru care au fost semnate contractele în lunile mai-iunie ne majorează rețeaua autostrăzilor la 845 km, care ar trebui să fie gata în cinci ani, așa cum a declarat, pentru Capital, ministrul transporturilor, Anca Boagiu. Dar, prin „autostrăzile viitorului”, România va ajunge pe „harta țărilor vestice” cu o lungime de 2.000 km de autostradă.  Este vorba de proiectele Ploiești-Albița și Târgu Mureș-Ungheni, la care se adaugă binecunoscuta Autostrada Transilvania, scrie CAPITAL.

Related Posts with Thumbnails