Subiectele zilei – 20 iulie 2011


A început vânătoarea de ingineri şi informaticieni la Cluj

Posturile disponibile în industria informatică şi inginerie reprezintă aproape 40% din cele existente în judeţ, peste media naţională a ofertei din sectoarele respective, relevă un studiu Psihoselect. Tehnologia informaţiei (IT) şi sectorul industrial au mărit turaţia la recrutări în Cluj. Dacă programatorii erau căutaţi în mod constant, inginerii devin tot mai atractivi pentru angajatori, odată cu revigorarea sectorului industrial. În schimb, statisticile Agenţiei Judeţene de Ocupare a Forţei de Muncă (AJOFM) Cluj consemnează în ultima perioadă mai ales recrutări de muncitori necalificaţi, scrie Ziua de Cluj.

Preţ minim fixat pentru oferta Petrom

Guvernul a stabilit ieri la 0,3708 lei valoarea preţului unic de referinţă al acţiunii în cadrul ofertei publice secundare de vânzare a pachetului de acţiuni reprezentând 9,84% din capitalul social al companiei OMV Petrom, a anunţat ministrul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri, Ion Ariton.  „Nici o acţiune din pachetul de 5,57 miliarde de acţiuni nu va putea fi vândută sub acest preţ. 15% din acţiuni sunt pentru persoanele fizice care vor să cumpere, restul de 85%, pentru investitorii instituţionali”, a declarat Ariton. Acest preţ reprezintă valoarea medie de tranzacţionare a acţiunilor din ultimele 52 de săptămâni, scrie Ziua de Cluj.

La ce valori ar putea ajunge francul şi euro la finele anului

Oamenii de afaceri cu contracte în euro iau în calcul un curs de 4,29 lei/euro pentru sfârşitul anului, ceea ce înseamnă că problemele îndatoraţilor în valută ar putea continua cel puţin câteva luni. Speriaţi de criza greacă şi a celorlalte ţări cu probleme din zona euro, investitorii au penalizat dur leul. Îndatoraţii în franci elveţieni şi-au văzut ratele mărindu-se cu 20% faţă de aprilie, iar ratele la creditele în euro au înregistrat o creştere de peste 4%, doar din cauza cursului, la care s-au adăugat scumpirile din dobândă, scrie EVZ.

BCR a încheiat promoţia la ipotecare şi dă semnalul scumpirii creditelor

BCR, cea mai mare bancă locală după active, a scum­pit creditele imobi­liare după ce la sfârşitul săp­tă­mâ­nii trecute a expirat o campanie promoţională derulată timp de o lună şi jumătate. Banca a majorat cu 0,5 şi res­pectiv 0,4 puncte pro­cen­tuale marja de do­bândă la creditele în lei şi euro şi a reintrodus co­mi­sionul de analiză a dosarului de 1.200 de lei sau 290 de euro. Dobânda anuală efec­tivă urcă astfel la 10,6% la lei şi 7,67% la euro, scrie ZF.

Fondul de Garantare are 500 mil. euro pentru despăgubiri în caz de falimente bancare

Fondul de Garantare a Depo­zitelor în Sistemul Bancar (FGDB) avea la jumătatea anului disponibilităţi de 2,1 mld. de lei (500 mil. euro) cu care ar putea să intervină pentru a despăgubi deponenţii în eventualitatea în care o bancă ar intra în faliment. Dacă se compară, suma ar fi de circa patru ori mai mare decât compensaţiile plătite deponen­ţilor garantaţi în cazul a şapte bănci intrate în faliment în ultimii 12 ani, respectiv 512 mil. lei, scrie ZF.

Noua taxă pe poluare, alt scenariu pentru aceeaşi reprezentație

Deși este un susţinător al industriei auto din România, ministrul Laszlo Borbely lovește, indirect, exact în sursa de venit a acesteia: piața. Declarațiile privind noi sisteme de taxare împing clienții să aștepte, blocând tranzacțiile. Nici n-a fost adoptat noul sistem de calcul al taxei pe poluare, că Laszlo Borbely a și anunțat posibilitatea unei noi modificări. Birul pus pe capul românilor posesori de mașină a depășit patru reprezentații în doar câţiva ani, care mai de care mai ilogică și mai puțin agreată de populație, scrie CAPITAL.

România, locul trei în UE la creşterea lucrărilor de construcţii în luna mai

România a înregistrat în mai 2011, comparativ cu luna precedentă, a treia cea mai mare creştere a lucrărilor de construcţii din Uniunea Europeană, în condiţiile în care în UE volumul lucrărilor de construcţii a scăzut cu 0,9% iar în zona euro volumul lucrărilor de construcţii a înregistrat o scădere de 1,1%, arată datele prezentate marţi de Oficiul european de Statistică (Eurostat). La nivelul UE opt state membre au înregistrat o creştere a lucrărilor de construcţii în mai 2011 comparativ cu luna precedentă, în timp ce în cinci ţări membre lucrările de construcţii au scăzut, scrie CAPITAL.