Subiectele zilei – 21 iulie 2011


Restricţiile de muncă în Spania strică afacerile la Cluj

Companiile de transport aerian şi rutier care efectuează curse în această ţară încasează anual zeci de milioane de euro de pe urma celor care se deplasează la muncă sau în scop turistic.  Intenţia guvernului spaniol de a restricţiona accesul românilor pe piaţa muncii ca urmare a creşterii şomajului va lovi serios afacerile iniţiate în ţara noastră pe seama celor care lucrează în acest stat. Dacă recrutorii încă stau liniştiţi, transportatorii susţin că traficul s-ar putea reduce substanţial, scrie Ziua de Cluj.

BT îşi face Data Center de 5 milioane de euro

Societatea bancară clujeană intenţionează să construiască o clădire de birouri de clasa A în parcul industrial Tetarom I, pentru viitorul său centru de date. Propunerea a fost discutată ieri, în şedinţa Comisiei Tehnice de Amenajare a Teritoriului şi Urbanism (CTATU). Proiectul urmează să revină, principala problemă ridicată de membrii comisiei fiind numărul insuficient de locuri de parcare propuse în varianta actuală. Valoarea investiţiei estimate de oficialii grupului financiar este de peste 5 milioane de euro, scrie Ziua de Cluj.

Noile reguli ale jocului pot bloca fondurile UE

Banii de la Uniunea Europeană nu vor mai veni oricum. Orice ţară membră se poate trezi cu banii blocaţi, dacă nu respectă noile reguli bugetare. Teoretic, ţara noastră va primi mai mulţi bani de la bugetul Uniunii Europene, potrivit noului proiect de buget european pentru 2014-2020, prezentat ieri în cadrul unei conferinţe pe tema cadrului financiar multianual al Uniunii Europene. Practic, însă, economiştii atrag atenţia asupra faptului că, dacă nu respectăm condiţiile impuse, ne-am putea trezi cu banii blocaţi, scrie EVZ.

Trei soluţii care îţi pot deschide calea spre refinanţarea creditului

Clienţii cu un grad prea mare de îndatorare sau cu garanţii care nu mai acoperă valoarea creditului au şi ei acces la credite mai ieftine, chiar dacă trebuie să urmeze o procedură mai complicată. Scăderea costurilor la credite din ultimul timp, dar şi flexibilizarea condiţiilor de transfer de la o bancă alta, după apariţia Ordonanţei 50, au accelerat refinanţările, scrie EVZ.

7 motive ca să cumperi şi 7 motive să nu cumperi acţiuni în oferta Petrom

Oferta Petrom, cea mai mare tranzacţie din istoria Bursei de la Bucureşti, este în acest moment în balans. Guvernul a anunţat preţul minim pe care vrea să-l încaseze, de 0,3708 lei/acţiune, iar acum aşteaptă să vadă dacă investitorii vor plăti sau nu acest preţ pentru a cumpăra măcar 80% din acţiunile scoase la vânzare, astfel încât oferta să se încheie cu succes. Rezultatul ofertei depinde de cum vor percepe investitorii pre­ţul minim de ofertă anunţat, dacă li se pare interesant sau nu. Pentru micii investitori locali, preţul minim anunţat nu este interesant, deoarece este foarte apropiat de cel de pe Bursă, spun brokerii, scrie ZF.

Brandul național turistic „înghite” încă 4 milioane de euro

Ministerul Turismului va cheltui 4 milioane de euro (17,2 milioane de lei) din fonduri europene nerambursabile pentru achiziția serviciilor privind evenimentele de promovare și dezvoltare a destinațiilor și produselor turistice derulate de către MDRT în ţară, pe o perioadă de 3 ani de la semnarea acordului cadru, potrivit unui comunicat remis de minister. Firma câştigătoare a contractului pentru promovarea României prin noua identitate definită prin brandul naţional de turism va amenaja spaţiile pentru desfăşurarea evenimentelor, va realiza obiectele promoţionale, va asigura întrega logistică a evenimentelor, serviciul de catering şi serviciile hoteliere,  scrie CAPITAL.