Subiectele zilei- 21 septembrie 2011


Factura plătită de români în contul pierderilor companiilor de stat: un milion de euro pe zi

În 2010, cele mai importante 123 de companii de stat sau regii autonome au avut pierderi totale de 393 mil. euro, respectiv de peste un milion de euro pe zi. Cele aproape 400 de milioane de euro ar putea fi folosite, spre exemplu, pentru construirea a 100 de kilometri de autostradă sau pentru a plăti salariile pe un an pentru 125.000 de angajaţi din în­vă­ţământ, conform unei analize a Zia­rului Financiar – Gândul – Mediafax, pe baza bilanţurilor pe anul trecut de­pu­se de companii la Ministerul Finanţelor. Cele mai mari pierderi, de circa 300 de milioane de euro, le-a înregistrat CFR SA, compania de stat care admi­nistrează infrastructura de cale ferată din România, aflată în subordinea Transporturilor, scrie ZF.

Îngheţarea finanţărilor i-a readus pe români în poziţia de creditor net al băncilor

Ritmul lent al creditării şi o mai mare orientare spre economisire au făcut ca românii să-şi menţină din decembrie anul trecut poziţia de creditor net în raport cu băncile, înregistrând la sfâr­şitul lunii iulie un avans de peste 1 mld. euro între depozitele acumulate şi datoriile către sistemul bancar. Frenezia creditării din perioada 2007 – 2008 făcuse ca populaţia să devină debitor net în relaţia cu băncile, stocul depozitelor fiind egalat şi apoi depăşit în paşi repezi de volumul creditelor, până la un deficit record de 15,2 mld. lei (3,6 mld. euro) atins la începutul lui 2009, potrivit unui studiu publicat de firma de consultanţă A.T. Kearney, scrie ZF.

Care criză? Ţara unde salariile bugetarilor cresc cu 30% în 2012

E criză? Şi ce dacă! Dispoziţia preelectorală a politicienilor face ravagii în Ucraina. Proiectul bugetului pentru anul 2012 prevede majorarea salariilor angajaţilor în sectorul bugetar cu sume cuprinse între 25% şi 50% din lefurile lor actuale. Informaţia a fost anunţată la un post de televiziune de către Anatolii Miarkovski, adjunctul ministrului de finanţe, anunţă portalul ucrainean Economiceskie Novosti. „Volumul semnificativ de resurse care se prognozează că va veni din încasările din taxe şi impozite va fi direcţionat către majorarea salariului minim”, a spus acesta. El a precizat că, în acest scop, este alocată o sumă de 18 milioane grivne (1,6 milioane euro), scrie CAPITAL.

Cum ar arăta zona euro fără țările cu datorii

Toate statele cu probleme ar putea fi excluse din zona euro, ai cărei membri ar rămâne astfel doar ţările perfect solvabile, cu rating din categoria AAA, respectiv Germania şi ţările nordice. Scăderea ratingului Italiei, anunţată luni, nu este o surpriză, ci era o mişcare aşteptată şi care fusese deja indexată în preţurile pe care investitorii le fixaseră pentru bondurile Italiei. „Este doar o penalizare a unei stări de fapt”, a spus Doru Lionăchescu, managing partner al casei de investiţii Capital Partners. „Şefii Europei ar trebui să îşi dea seama că a trecut perioada în care ei conduceau pieţele. Acum acestea îi conduc pe ei”, scrie CAPITAL.

De ce sunt recuperatorii mai blânzi decât bancherii

Companiile de recuperare debite, care au preluat credite de miliarde de lei de la bănci, sunt deschise la negocieri cu titularii împrumuturilor restanţe. Băncile au vândut anul trecut pachete de creanţe în valoare totală de peste 2 miliarde de lei, potrivit Isabelei Iacob, directorul companiei de recuperare debite Kruk România. Iar transferul de la bancă spre companii specializate nu este neapărat un lucru rău pentru clienţii cu probleme, mai ales că firmele sunt din ce în ce mai dispuse la negocieri, scrie EVZ.

Turismul viitorului la Cluj: tratament şi agrement

Demararea lucrărilor pentru refacerea Băilor Someşeni a fost amânată, iar proiectul pentru terenul fostului ştrand municipal stagnează.  Două companii din construcţii au în plan realizarea unor proiecte de centre cu spaţii medicale, de tratament, agrement sau cazare, pe terenuri deţinute în cartierele oraşului. Proiectul de reabilitare a Băilor Someşeni nu a fost concretizat încă în şantier, deşi planurile de repunere în funcţiune a facilităţilor a fost anunţat încă din 2008. Lucrările au fost gândite pentru realizarea pe etape: prima fază vizează lucrări pentru partea de băi, iar serviciile conexe vor fi realizate ulterior, scrie Ziua de Cluj.