Subiectele zilei – 22 august 2011


Tranzacţiile imobiliare de criză ale anului

Unele dintre cele mai importante afaceri realizate la Cluj şi făcute publice au parafat nu doar schimbarea proprietarilor, ci şi modificarea destinaţiilor iniţiale ale proiectelor. Acordurile de schimbare a proprietarului au fost încheiate pentru sume ce variază de la câteva sute de mii la milioane de euro, însă la valori îndepărtate de vedetele tranzacţiilor din 2007-2008, când sumele au trecut chiar de 10 milioane de euro pentru proprietăţile bine plasate în Cluj-Napoca, scrie Ziua de Cluj.

Clujul, cele mai multe apartamente prin „Prima casă 4” din provincie

Mai bine de 4.100 de garanţii pentru achiziţia de apartamente, în valoare totală de 160 milioane de euro, prin programul „Prima casă 4”, spune premierul Emil Boc. Din totalul garanţiilor, jumătate provin de la cele 16 bănci participante în program, în vreme ce restul – de la stat, prin fondul de garantare. „Programul îşi atinge scopul de a-i sprijini în primul rând pe cei care nu au casă, să o achiziţioneze şi să nu mai plătească chirie”, a afirmat Boc după o întâlnire cu conducerea Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri, conform Mediafax, scrie Ziua de Cluj.

Război pentru petrol în Libia, proteste la nemți, război lângă Israel. Roubini: Revoluția mondială se va extinde

Liga Arabă, cu sediul la Cairo, a cerut duminică regimului Muammar Gaddafi să predea puterea poporului libian şi să înceteze violenţele, în contextul ofensivei lansate de insurecţie asupra Tripoli, informează EFE. Într-un comunicat difuzat la încheierea unei reuniuni urgente a Comitetului pentru politică externă şi de securitate naţională, instanţa legislativă a Ligii Arabe a cerut din nou încetarea ‘intervenţiei străine’ a NATO în Libia, pe care a apreciat-o drept un amestec străin în afacerile interne ale unei ţări, scrie CAPITAL.

Divorțul de Bechtel ne lasă bani de încă o autostradă

9,9 miliarde de euro ne-ar fi costat construcția celor 415 kilometri ai Autostrăzii Transilvania de către firma americană. Acum, prețul nu va depăși 3,8 miliarde de euro. Scoaterea la licitație a șase tronsoane, cu o lungime totală de 298 de kilometri, la un preț de circa 7,2 milioane euro pe kilometru, va reduce costul acestui proiect până la 3,8 miliarde de euro. „Adrian Năstase ar trebui să-şi ceară scuze românilor de şase miliarde de ori pentru faptul că a încheiat un contract în detrimentul statului român“, a declarat, zilele trecute, premierul Emil Boc, scrie CAPITAL.

Fiscul, cu ochii pe tranzacţiile firmelor cu aceiaşi acţionari

Faci parte dintr-o multinaţională sau ai mai multe companii şi faci des transferuri între acestea? Atunci ai grijă la preţurile aferente acestor acţiuni, noua pasiune a celor de la ANAF. În ultimii doi ani, interesul autorităţilor fiscale în materia preţurilor de transfer – preţurile la care se fac transferuri de bunuri, servicii sau împrumuturi între firmele aceluiaşi grup – a crescut semnificativ şi, drept consecinţă, şi numărul controalelor, scrie revista Capital. Experţii în domeniu sunt de părere că aceasta a devenit principala zonă de risc pentru companiile locale, membre ale unor grupuri multinaţionale, scrie EVZ.

Băncile se zbat în vârtejul temerilor investitorilor şi al incertitudinilor: acţiunile s-au prăbuşit chiar şi cu 15%

Lumea financiară a tremurat încă o dată joi când Wall Street-ul s-a prăbuşit, iar bursele europene au scăzut cu 5%. Deşi vineri declinul nu a fost la fel de puternic, cel mai grav este că cele mai mari bănci din lume au pierdut sute de milioane de euro din scăderea acţiunilor. Zvonurile fataliste, incerti­tu­dinile şi avertizările din partea unor bănci şi analişti privind creşterea pericolului ca economiile din Europa şi SUA să reintre în recesiune au continuat să pună presiuni pe acţiunile băncilor, marcând sfârşitul unei săptămâni în care investitorii au abandonat toate speranţele, scrie ZF.