Subiectele zilei- 26 septembrie 2011


Pentru a pune capăt crizei, guvernele trebuie să producă excedente bugetare. Economiile occidentale nu mai pot funcţiona pe datorie

Consumul excesiv şi tendinţa de a cheltui peste posibilităţi atât a guvernelor, cât şi a oamenilor de rând se află în spatele crizei cu care se confruntă lumea în prezent, este de părere economistul ceh Tomas Sedlacek. Astfel, este nevoie de regândirea şi schimbarea principiilor aflate la baza economiei mondiale, iar cuvântul de ordine în ur­mă­toarea perioadă tre­buie să fie „reduceţi da­to­riile” şi nu „maximi­zarea creşterii economi­ce cu orice preţ”, consideră economistul ceh, care va fi prezent la dezbaterea des­pre etica în afaceri „Economia binelui şi a răului” organizată de Centrul Ceh şi Ambasada Cehiei pe 27 septembrie, scrie ZF.

Vicepreşedinte IBM Software: companiile să fie atente la site-urile proprii chiar dacă nu au magazine online, altfel pierde încrederea clienţilor

Consumatorii şi-au schimbat atât de mult obiceiurile de achiziţie a produselor şi serviciilor încât companiile trebuie să fie foarte atente cu propriile pagini web şi experienţa online pe care le-o oferă utilizatorilor, chiar dacă nu au un magazin pe internet, afirmă într-un interviu pentru ZF Buell Duncan, vicepreşedinte la nivel global pentru marketing al diviziei de software a companiei americane. Practic, spune Duncan, o companie cu produse sau servicii „excelente” dar care are un site care nu le trezeşte încredere potenţialilor clienţi riscă să piardă din business, scrie ZF.

Sunteţi pregătiţi pentru noi scăderi pe bursă? Investitorii sunt cu nervii întinşi la maximum după o săptămână neagră în care bursele au pierdut peste 3.000 de miliarde de dolari

Investitorii de pe burse sunt cu nervii întinşi la maxim după corecţiile severe de săptămâna trecută, care au şters circa 8% din valoarea indicilor la nivel european, mai ales că măsurile pentru rezolvarea problemei supraîndatorării Greciei şi a altor state supraîndatorate întârzie să apară. Bursele americane au consemnat cea mai mare scădere săptămânală din octombrie 2008 până în prezent. Pierderile acumulate în ultima săptămână de pieţele lumii se ridică la peste 3.000 de miliarde de dolari. Nervozitatea investitorilor este legată în primul rând de faptul că fără aceşti bani Grecia ar putea intra în incapacitate de plată luna viitoare, după ce autorităţile elene au anunţat că mai au bani să-şi acopere cheltuielile doar până în octombrie, scrie ZF.

Lumea trebuie să fie pregătită pentru un nou val de criză

România trebuie să construiască o strategie care să o facă mai puţin vulnerabilă la şocuri externe, iar ţările trebuie să se aştepte la înrăutăţirea condiţiilor economice, spune Mihai Tănăsescu. Reprezentanţii Fondului Monetar Internaţional (FMI) şi ai Băncii Mondiale, reuniţi la Washington zilele trecute, au plecat spre ţările lor cu o certitudine: lumea trebuie să se pregătească pentru un al doilea val al crizei, spune reprezentantul României la Fond, Mihai Tănăsescu, într-un interviu pentru revista Capital. Cea mai mare temere a FMI în privinţa României şi, de altfel, în privinţa statelor cu economii similare din regiune, care sunt în cadrul unor acorduri cu Fondul, este factorul extern, de unde ar putea veni această criză, scrie EVZ.

Topul evenimentelor economice clujene

Pe parcursul săptămânii trecute am consemnat ştiri predominant pozitive din economia Clujului.  Se confirmă depăşirea primului val al celei mai severe crize economico- financiare mondiale din ultimele decenii: ştirile referitoare la proiectele de investiţii, crearea de locuri de muncă, reducerea numărului agenţilor economici cu activitate suspendată. Alte informaţii atrag atenţia cu privire la o posibilă deteriorare a climatului economic local în perioada următoare, scrie Ziua de Cluj.

Oamenii de afaceri olandezi dezaprobă poziţia Olandei privind aderarea României în Schengen

Dutch Romanian Network, platformă iniţiată de oamenii de afaceri olandezi din România, denunţă votul negativ al Guvernului Olandez în privinţa intrării României în Spaţiul Schengen, transmite Agerpres. Conducerea Organizaţiei Dutch Romanian Network, în numele comunităţii de afaceri olandeze, îşi exprimă dezacordul faţă de decizia Guvernului Olandez de a da vot negativ pentru intrarea României în Spaţiul Schengen. „Dorim să-i invităm pe toţi membrii guvernelor implicate să iasă din impas şi să continue negocierile. Propunem o abordare mai pragmatică. În acest sens, atragem atenţia asupra compromisului făcut de către Germania şi Franţa care au propus un scenariu în două etape”, a declarat Ben Jager, Preşedinte Executiv al Dutch Romanian Network, consul general onorific pentru România,scrie CAPITAL.