Flash Feed Scroll Reader

Subiectele zilei – 27 septembrie 2011

A- A A+
Subiectele zilei – 27 septembrie 2011

Afaceri şi turism în parcul industrial

Două proiecte din obiectivul industrial din zona Tăietura Turcului se vor afla pe mesele consilierilor locali. Valoarea acestora se apropie de 6 milioane de euro.  Banca Transilvania (BT) a programat pentru 2012 finalizarea imobilului de birouri şi a centrului de date din parcul industrial Tetarom I, din zona Tăietura Turcului. Ambele proiecte sunt dezbătute azi de Consiliul Local. Reprezentanţii Euroturism Consult vor să demareze în primăvară construirea unei pensiuni de 700.000 de euro, având ca ţintă segmentul corporate, scrie Ziua de Cluj.

Analiza Zilei: Euro scade sub 4,30 lei

Slăbiciunea de care dă dovadă euro în ultimele două săptămâni, atingând minimul ultimilor 10 ani faţă de yen (101,95) şi al ultimelor opt luni faţă de dolar (1,3363), se răsfrânge în mod negativ asupra monedelor din regiune. Cursul mediu al euro se menţine în apropierea nivelului de 4,3, ieri el coborând de la 4,3072 la 4,2984 lei. Dolarul american a crescut de la 3,1886 la 3,1970 lei, însă francul s-a depreciat de la 3,5280 la 3,5165 lei. Pe Sibex.ro, investitorii nu anticipează o evoluţie pozitivă, în contextul în care situaţia economică nu dă semne clare de revenire, iar Finanţele ar putea să amâne lansarea unei emisiuni de obligaţiuni în dolari, scrie Ziua de Cluj.

Şanse mari să atingem ţinta de deficit de 4,4%. Deficitul bugetar a ajuns la 2,4% din PIB în august

Deficitul bugetar a urcat după opt luni la aproape 13 mld. de lei, respectiv 2,4% din PIB, în condiţiile creşterii veniturilor cu 9,5% şI a ascensiunii cheltuielilor cu 1,7%. La sfârşitul lunii iulie deficitul bugetar era de 2,09% din PIB. Veniturile totale au ajuns în primele opt luni la 116,4 mld. lei, cu 9,5% mai mari faţă de aceeaşi perioadă de anul trecut, pe fondul încasărilor record din luna iulie de 17,1 mld. lei. În august, veniturile au fost de 14,2 mld. Lei, scrie ZF.

Economia are nevoie ca de aer de dobânzi mici. Va reduce joi BNR cu dobânda-cheie? Ce spun analiştii?

Diminuarea rapidă a inflaţiei, cererea încă anemică şi revenirea fragilă a economiei ar justifica relaxarea politicii monetare, însă majoritatea analiştilor sunt sceptici că Banca Naţională (BNR) va diminua dobânda de politică monetară sau rezervele minime obligatorii (RMO) la şedinţa de politică monetară de joi având în vedere amplificarea tensiunilor pe pieţele financiare internaţionale şi presiunea de depreciere a leului. „Scăderea rapidă a inflaţiei, concomitent cu menţinerea unui deficit de cerere induc posibilitatea relaxării politicii monetare. Cu toate acestea, accentuarea incertitudinii pe plan internaţional şi creşterea riscului de ieşire a capitalului străin impun o atitudine prudentă a băncii centrale”, scrie ZF.

Ultimele zile pentru plata dărilor locale fără amendă

Românii care deţin locuinţe, autoturisme şi terenuri au termen până vineri, 30 septembrie, să-şi achite impozitele aferente pentru cea de-a doua jumătate a anului. Românii care deţin case, terenuri şi autoturisme şi nu şi-au plătit până astăzi impozitele pentru aceste bunuri pentru anul în curs ar trebui să se grăbească la direcţia de taxe şi impozite locale. Asta deoarece mai au patru zile la dispoziţie pentru a achita aceste dări fără să suporte penalizări, după cum şi-au anunţat contribuabilii primăriile din ţară şi din Bucureşti. Termenul scadenţei pentru plata impozitelor şi taxelor locale pentru cel de-al doilea semestru al anului este data de 30 septembrie, scrie EVZ.

Secretarul american al Trezoreriei: „Lumea întreagă aşteaptă ca europenii să acţioneze”

Lumea întreagă a trimis liderilor europeni un mesaj identic că este de datoria lor să pună capăt crizei datoriilor suverane, a declarat luni seara secretarul american al Trezoreriei, Tim Geithner, şi în opinia lui aceştia au dovedit că sunt sensibili la apel, notează AFP. ‘În timpul week-endului, au auzit lumea întreagă’ spunându-le ‘că trebuie să se asigure că fac tot ce pot pentru a linişti oamenii în ce priveşte intenţiile lor şi capacitatea lor de a opri’ criza, a declarat Geithner luni seara, în cursul unui interviu la postul de televiziune ABC, scrie CAPITAL.

Related Posts with Thumbnails