Subiectele zilei – 30 septembrie 2011


Cea mai proastă veste pentru economie din acest an: Nokia închide fabrica de la Jucu. 2.200 de salariaţi ajung în şomaj. Creşterea economică firavă este în pericol

Credeţi că telefoanele Nokia sunt învechite şi v-aţi luat iPhone. Iată ce aţi declanşat: Grupul finlandez Nokia a informat ieri autorităţile de la Bucureşti că va închide fabrica de telefoane mobile de la Jucu. Salariaţii au fost adunaţi într-un cort în curtea fabricii şi au fost anunţaţi că îşi vor pierde locurile de muncă. Circa 2.200 de persoane vor intra pe listele de şomeri. Nokia şi-a motivat decizia prin scăderea cererii pentru telefoane ieftine în Europa şi eficienţa mai ridicată a unităţilor de producţie din Asia. Autorităţile din Cluj şi Guvernul au acum o mare problemă: trebuie să găsească rapid metode de a atrage noi investitori care să compenseze plecarea Nokia, scrie ZF.

ŞOC LA CLUJ. Nokia pleacă tocmai când începuse să producă smartphone-uri la Cluj PLUS Reduceri Nokia în Ungaria şi Finlanda

De mai puţin de o săptămână, fabrica Nokia de la Jucu producea un smartphone. Stephen Elop, CEO-ul Nokia, a declarat astăzi că decizia de a spune adio României este legată de noile realităţi de piaţa telefoanelor mobile.  „Smartphone-urile au luat locul mobilphone-urile. Vom păstra în continuare producţia în Asia, unde există o proximitate a pieţei acelor produse”, a declarat Elop, scrie Ziua de Cluj.

BNR nu relaxează politica monetară, deşi inflaţia este în scădere. Îi e teamă de tensiunile externe. Economia are nevoie de dobânzi mai mici

Relaxarea politicii monetare se lasă aşteptată, cu toate că inflaţia a scăzut abrupt, din cauza incertitudinilor legate de evoluţiile mediului extern, ale fluxurilor de capital şi ale preţurilor administrate şi volatile. BNR a decis ieri să menţină neschimbate atât dobânda-cheie, care este setată la 6,25% de 16 luni, cât şi ratele rezervelor minime obligatorii, preferând să nu dea semnale pentru relansarea creditării şi susţinerea creşterii economice fragile,scrie ZF.

Cum iese Grecia din criză: se vinde Germaniei

Tot mai multe voci susţin că planul secret prin care statul elen va fi obligat să-şi vândă activele la un preţ mic există în realitate şi că este necesar. Eureca, planul secret de salvare a Greciei, despre care s-a scris că ar fi conceput de Germania, implică, practic, faptul că ţara ar trebui să cedeze controlul asupra activelor statului. Tot mai multe voci spun că planul, potrivit căruia Grecia ar trebui să-şi vândă toate activele publice pentru o sumă de circa 125 de miliarde de euro către o instituţie a Uniunii Europene, este mai mult decât o simplă ipoteză, scrie EVZ.

Declarație șocantă: America are nevoie de bani cât pentru un război

Ca să iasă din dezechilibrul economic pe care îl trăiește, America are nevoie de o sumă de bani echivalentă cu cea pe care a cheltuit-o în cel de-al Doilea Război Mondial, a declarat laureatul premiului Nobel pentru economie, profesorul Paul Krugman. „Ceea ce a pus capăt cu adevărat Marii Depresii a fost enormul program de cheltuieli, care a fost reprezentat de al Doilea Război Mondial”, a spus economistul Krugman nu este la prima paralelă de asemenea anvergură pe care o face la nivel declarativ. La începutul acestei săptămâni, acesta a scris într-un editorial că ultima dată când Germania a apelat la un program de austeritate, a fost un moment favorabil pentru venirea la putere a lui Adolf Hitler, scrie CAPITAL.

Ţara în care electricitatea este gratis

E oare momentul să ne mutăm cu toţii în Golf? Micul, dar bogatul stat din Orientul Mijlociu – Qatar a depăşit Luxemburg în clasamentul celor mai înstărite state ale lumii, înregistrând în acest an cel mai ridicat nivel al venitului pe cap de locuitor. În prezent acesta se ridică la 88.221 dolari, însă statisticile arată că valoarea ar putea creşte până la 111.963 dolari în numai cinci ani. În Qatar, stat independent din 1971 şi sub guvernarea lui Amir Hamad din 1995, cetăţenii nu plătesc pentru electricitate, apă sau îngrijiri medicale, guvernul oferă pensii ridicate, iar împrumuturile – atunci când este nevoie de ele –  sunt oferite cu mare uşurinţă, scrie CAPITAL.