Subiectele Zilei: Un tren de lux, echivalentul Oscarurilor în turism, traversează Transilvania. „Hilton de Cluj” se deschide din toamnă


Un tren de lux care poposeşte în gările din Sighişoara şi Braşov, două burguri săseşti transilvane, a fost nominalizat la Oscarurile în turism, potrivit site-ului cluj.travel. Este vorba despre World Travel Awards 2012, cea mai înaltă distincţie pe care o poate primi o companie din turism.

Trenul aparţine companiei britanice Danube Express şi străbate, în trei zile, distanţa dintre Budapesta şi Istanbul. Mijlocul de transport circulă sub numele „Transylvania East”. Prețul unui bilet pentru un compartiment cu două locuri este de 2.790 de lire sterline (adică 3.475 de euro) de persoană, iar sau de 3.990 de lire sterline (4.970 de euro) pentru single, informează www.adevărul.ro.

Hotelul “Hilton de Cluj” va fi inaugurat în această toamnă.Constructorii lucrează la finisaje, iar recrutarea va începe în curând. Unitatea din Transilvania va fi prima din România deschisă sub un brand economic al grupului internaţional, potrivit www.ziuadecj.realitatea.net.

Prima unitate din Cluj sub umbrela grupului va fi însă Hampton by Hilton Cluj, o unitate cu 109 camere, clasificată la 3* şi amplasată pe BD. 21 Decembrie. Aceasta va fi deschisă în toamnă, potrivit oficialilor Hilton, deşi primele estimări ale reprezentanţilor Rembrook, dezvoltatorii clădirii, arătau că unitatea urma să fie gata în primăvară.

Imobilele clujene se ieftinesc constant, dar, cu toate acestea, numărul tranzacţiilor rămâne scăzut. Să fie vorba de o falsă iluzie a reducerii de preţ a apartamentelor? Una dintre cauzele pentru care cele două componente ale pieţei imobiliare nu se întâlnesc este că ieftinirea imobilelor se raportează la preţul solicitat de proprietari în euro, comentează www.transilvanialive.ro. Din iunie 2008 până în iunie 2012, conform unei analize a unui portal de anunţuri imobiliare, apartamentele noi cu două camere din Cluj s-au ieftinit cu 30%, raportat la euro. În schimb, dacă ne raportăm la moneda naţională, preţul unui apartament cu două camere a scăzut doar cu 13,3 procente, dată fiind deprecierea de 23 procente a leului faţă de moneda europeană.
Primăria Cluj-Napoca nu intenţionează să înainteze vreo ofertă în cadrul licitaţiei pentru vânzarea Hotelului Continental. Preţul de vânzare pentru una dintre clădirele simbol ale oraşului, fostul hotel Continental, este de 6,58 milioane de euro. Ministerul Culturii i-a anunţat pe organizatorii licitaţiei că nu îşi exercită dreptul de preempţiune, acesta fiind transferat administraţiei locale, potrivit www.ziuadecj.realitatea.net. Administraţia locală face un pas înapoi dinspre Conti, după ce în ultimii ani Primăria aştepta momentul licitaţiei de vânzare a fostului hotel New York din centrul oraşului. Noul Consiliu Local are decizia la şedinţa de vineri de a da ok-ul pentru cumpărarea clădirii, însă executivul primăriei recomandă ca, deocamdată, imobilul să nu fie cumpărat, având în vedere litigiile de revendicare din instanţă. La cele două licitaţii organizate de societatea Expert Insolvenţă, niciun cumpărător nu s-a arătat interesat de achiziţionarea clădirii hotelului monument.