Flash Feed Scroll Reader

Clasificat | Economic - Financiar

Tabără spune că nu vrea să lege problemele cu florile din Olanda de situaţia Schengen

A- A A+
Tabără spune că nu vrea să lege problemele cu florile din Olanda de situaţia Schengen

Ministrul Agriculturii Valeriu Tabără a declarat că s-au găsit transporturi de flori din Olanda care nu au fost însoţite de paşaport fitosanitar, existând şi suspiciuni de evaziune fiscală, şi a precizat că nu vrea să lege aceste probleme de poziţia de la Haga privind aderarea României la Schengen.

„Este cert însă că la câteva verificări, sigur, de tip profesional, s-au descoperit alte lucruri: de pildă, transport care nu a fost însoţit de paşaportul fito-sanitar care este obligatoriu în astfel de situaţii şi, sigur, sunt şi celelalte constatări ale Gărzii Financiare legate de elementele de evaziune fiscală”, a spus Valeriu Tabră despre transporturile de flori din Olanda.

În acest sens, el a menţionat că există probleme de legalitate. „Prima şi cea mai importantă problemă este această <descoperire>, la unul sau două transporturi, la care există probleme de legalitate. Niciun transport de plante vii, de material biologic, nu poate fi făcut fără acest paşaport fito-sanitar. Toate acţiunile pe care le-am făcut sunt sigur în prevederile regulamentului european şi, sigur, şi în ceea ce avem în plan naţional”, a argumentat el.

Întrebat când se vor şti rezultatele analizelor, Tabără a spus: „Eu sper că astă-seară, mâine dimineaţă, să vină această rezultate”. „Dar repet, în primul rând, este această constatare la verificări, adică a neînsoţirii transportului de paşaport fitosanitar, document absolut obligatoriu. Tot ce este nelegal se va distruge, este clar. Vom rămâne în continuare în supraveghere, oricare transport care vine este în supraveghere pentru a putea să ne ferim dacă… E greu de precizat până când, până când va dispare pericolul de care vorbeam. Dar astăzi nu avem certitudinea că există acest agent patogen, dar sunt probleme constatate inclusiv de natură fitosanitară, nemaivorbind de celelalte legate de evaziunea fiscală”, a adăugat ministrul.

El a spus că nu vrea să lege litigiul dintre Romînia şi Olanda pe problematica Schengen cu situaţia transporilor de flori.

Guvernul de la Haga este precaut în legătură cu blocada florilor, seminţelor şi bulbilor din Olanda la graniţa României cu Ungaria şi dă asigurări că nu are niciun motiv să creadă că există o legătură între această decizie şi cea privind aderarea la spaţiul Schengen.

Ministerul olandez de Externe nu a criticat România, dar un purtător de cuvânt a precizat că a cerut o explicaţie şi aşteaptă răspunsul, relatează BBC News.

Potrivit DutchNews.pl, interdicţia pentru importurile de plante din Olanda a fost impusă în acest weekend. România susţine că a identificat o bacterie periculoasă pe flori şi bulbi. „Nici vorbă de prezenţa vreunei bacterii!”, a declarat pentru agenţia ANP un purtător de cuvânt al unei companii din domeniu. Potrivit ANP, exporturile de bulbi din Olanda către România au ajuns anul trecut la aproape 700.000 de euro.

Olanda este principalul furnizor de flori pe piaţa românească, exportând anul trecut nouă milioane de bulbi.

Luni, membrii creştin-democraţi olandezi ai Parlamentului European au spus că este vorba de un şantaj şi că momentul pentru aceste controale şi suspiciuni este suspect. Săptămâna trecută, ministrul pentru imigraţie, Gerd Leers, a anunţat că Olanda se va opune aderării României şi Bulgariei la Schengen, pentru că niciuna dintre cele două ţări nu a depus suficiente eforturi pentru a combate corupţia.

Chestiunea va fi discutată joi, la Bruxelles, în Consiliul pentru justiţie şi afaceri interne.

Sursa: NewsIn

Related Posts with Thumbnails