Flash Feed Scroll Reader

Clasificat | Economic - Financiar

Tariful gazelor va creşte în Republica Moldova cu cel puţin 23%

A- A A+
Tariful gazelor va creşte în Republica Moldova cu cel puţin 23%

Agenția pentru Reglementare în Energetică din Republica Moldova a acceptat marţi majorarea tarifului mediu la gaze naturale cu 23,2%, proiectul urmând să fie adoptat miercuri sau joi dimineaţă de Consiliul ANRE.

Compania SA „MoldovaGaz” solicitase săptămâna trecută stabilirea pentru trimestrul IV a unui tarif mediu de 5.922 de lei moldoveneşti pentru 1.000 de metri cubi de gaz, ceea ce însemna o majorare cu 28,76% faţă de tariful actual.

Directorul ANRE din Republica Moldova, Victor Parlicov, a declarat însă că noul preț la gaze naturale poate fi majorat cu 23,2%. El a explicat că preţul a fost stabilit pe baza prețului mediu de procurare a gazului natural începând de la 1 octombrie 2011.

În replică, directorul „MoldovaGaz”, Alexandru Gusev, a declarat că decizia de majorare a tarifului la gazele naturale cu numai 23,2% va fi atacată în judecată.

Principalul motiv invocat de „MoldovaGaz” pentru ajustarea tarifului la gaze este majorarea de către Gazprom, de la 1 octombrie, a preţului de livrare a gazelor naturale până la 400,47 de dolari pentru 1.000 de metri cubi.

MoldovaGaz este o întreprindere mixtă moldo- rusă. Concernul rus Gazprom deţine 50% din acţiuni, Guvernul Republicii Moldova – 35,33 %, iar autoproclamată republică moldovenească transnistreană – 13,44%.

Republica Moldova va importa de la Gazprom, în 2011, peste 3,3 miliarde de metri cubi de gaze naturale, dintre care 2 miliarde sunt pentru Transnistria. Teritoriul separatist nu-şi achită însă facturile la gaz şi a acumulat o datorie uriaşă faţă de Gazprom. La începutul lunii septembrie, obligaţiile de plată ale R. Moldova pentru gazele naturale livrate de Moscova se ridicau la 2,3 miliarde de dolari, dintre care 2,1 miliarde reprezintă datoria Transnistriei.

Sursa: NewsIn

Related Posts with Thumbnails