Tehnologia made in Cluj face concurenţă produselor comercializate de companiile mari


Piaţa clujeană de tehnologie se află în plină ascensiune. În ultimii patru ani tehnologia produsă în România a evoluat foarte mult, iar aparatura a devenit tot mai modernă şi exactă, capabilă să concureze cu produsele scumpe ale marilor companii din domeniu.

La Târgul Internaţional Tehnic, desfăşurat la EXPO Transilvania în perioada 27-30 martie, expozanţii prezintă diferite soluţii inovative, invenţii destinate atât producţiei industriale, cât şi uzului casnic, dar şi prototipuri de mare precizie, chiar de 10 ori mai ieftine decât produsele similare comercializate internaţional în acest moment.

De pildă, inginerul dr. Adrian Veja a adus la târg un dispozitiv care poate fi folosit la construcţia roboţilor. „Acest dispozitiv reprezintă de fapt principiul de funcţionare pentru roboţi şi maşini unelte. Are o precizie foarte înaltă, fiind transmisie mecanică, aşa că nu apar pierderile pe partea hidraulică”, explică inginerul dr. Adrian Veja, adăugând că produsul este propus pentru brevetare. Costul său ar fi în jur de 100 de euro, dat fiind că materiale sunt destul de ieftine. Există o companie care vinde un astfel de produs cu un preţ de 1000 de euro, pentru că în locul lanţului de bicicletă, folosesc rulmenţi cu role cu ac.

La standul E-Nova, aparţinând studenţilor de la Universitatea Tehnică din Cluj, se află şi un robot şarpe, destinat inspecţiei în spaţiile înguste. Această platform utilizată cu precădere în mediile cu risc mare de explozie, funcţionează pe bază de magneţi. Un alt robot expus dispune de o sondă şi are rolul de colecta informaţii senzoriale şi spaţiale din mediile ostile, putând fi utilizat în cazuri excepţionale precum Fukushima. Este destinat mai mult întrebuinţărilor individuale, decât celor industriale. Platforma experimentală are un cost de 1500 lei, dar nu este încă pregătită să fie folosită în situaţii periculoase. De altfel, comenzile de manevrare se pot realiza de oriunde de pe internet şi nu e nevoie de comunicare radio.

La acelaşi stand au fost expuse şi gadgeturi, cum ar fi un set modular pentru cafea, un obiect decorativ, minimalist, care nu ocupă mult spaţiu.

Studenţii Universităţii Tehnice recunosc că piaţa inventicii s-a dezvoltat tot mai mult în ultima perioadă, dar raman însă de gestionat numeroase aspecte legate de finanţare. „Nu putem asocia freelancingul din cercetare, cu cel antreprenorial. Sunt mulţi studenţi care vor să se dedice domeniului lor, dar vin în contact cu alte probleme, cum ar fi scrierea de proiect sau găsirea parteneriatului direct”, apreciază Vasile Tompa, doctorand al Universităţii, având ca specialitate ingineria industrială.

La evenimentele găzduite de EXPO Transilvania, Târgul Internaţional Tehnic, aflat la cea de-a XX-a ediţie, Salonul Pro Invent şi expoziţia specializată în utilaje şi echipamente pentru exploatarea şi prelucrarea lemnului, Foresta, participă 151 de firme din România, Elveţia, Polonia, Ungaria, Franţa. Germania, Austria, Bulgaria, Cehia, Slovacia, Republica Moldova şi Iran. Potrivit organizatorilor, participanţii sunt mai numeroşi, comparativ cu anii precedenţi.