Tendinţele acestui an pe piaţa mobilei. CONMOB, cel mai important târg de profil se desfăşoară la EXPO Transilvania


Spread the love

La târgul de primăvară  CONMOB, organizat în complexul EXPOTRANSILVANIA, 44 de firme producătoare şi distribuitoare de mobilă, comercianţi, dar şi firme care se ocupă cu dotarea hotelurilor şi restaurantelor au prezentat ultimile noutăţi din domeniu. Deschiderea a avut loc pe 14 martie, în prezenţa oficialităţilor locale şi ale Camerei de Comerţ şi Industrie Cluj.

Specialiştii participanţi la târg spun că mobila realizată din pal înnobilat este la cea mai mare căutare în ultima perioadă, deoarece materialul este avantajos ca preţ şi imită aproape orice specie de lemn. De altfel, este uşor de personalizat şi poate fi vopsit în culorile care sunt în acest moment pe val, cum ar fi nunaţele pastelate. Palul înnobilat este preferat atât de către cumpărătorii obişnuiţi, cât şi de instituţiile publice sau firmele care preferă să achiziţioneze obiecte de mobilier de acest tip. Un alt plus ar fi rezistenţa materialului, utilizabil şi pentru bucătărie.

Nu acelaşi lucru se poate spune despre placajul din esenţă de fag , a cărui cerere s-a diminuat semnificativ în ultimii doi ani, iar firmele producătoare au trebuit să se adapteze pieţei şi să vină cu diferite soluţii. Astfel, societatea SIGSTRAT producătoare de placaje de fag a trecut şi la realizarea de obiecte de mic mobilier şi scaune. “Ofertă există însă cererea este tot mai mică. Se simte un regres din toate punctele de vedere. Neavând desfacere şi pentru placaje din elemente de fag, ne-am gândit să extindem piaţa pe elemente mulate din placaj de fag. Am deschis un atelier unde avem toate dotările necesare şi putem face orice din furnir la înaltă presiune şi matriţe. Realizăm scaune, cochilii pentru scaune, mic mobilier care merg foarte bine la export”, explică reprezentantul SIGSTRAT SA. Preţul unui metru cub de placaj din esenţă de fag oscilează între 420 şi 800 de euro.

Industria mobilei: în criză sau nu?

Unii dintre comercianţii prezenţi la târg spun că vânzările firmelor producătoare de mobilă s-au redus  în ultimii doi ani, iar domeniul este tot mai atinsă de criză. Antreprenorii sunt tot mai descurajaţi de reducerea volumului construcţilor noi şi a amenajărilor interioare şi încercă să vină cu idei noi pentru a scăpa de faliment.

“Sperăm că totuşi se va dezgheţa piaţa. De doi-trei ani de când volumul tranzacţiilor sau chiar s-a redus. Noi încercăm să ţinem stacheta cât mai sus în ceea ce priveşte calitatea şi să venim în permanenţă cu produse noi, de o complexitate înaltă. Putem spune că criza ne-a cam lovit şi avem mai puţine exporturi. Dacă a picat Liberatea cea mai mare firmă de mobilă care livra masiv în Rusia, pentru că avea probleme mari cu încasarea facturilor, despre firmele mici ce putem spune. Noi ne-am menţinut pe piaţă pentru că am susţinut calitatea produselor”, argumentează general managerul Internatioanla Caval, Valeriu Gherman. Acesta menţionează că cel mai bine merg în acest moment exporturile în Franţa. Firma foloseşte ca metode de promovare participarea la târguri internaţionale şi publicitatea pe internet.

Totuşi per ansamblu, domeniul mobilei a înregistrat anul trecut o creştere cu 10-12% faţă de 2010.

“Producţia naţională de mobilă a României a scăzut uşor în acest context, lucru care este oarecum firesc, deoarece un procent mai mare a mers către export. În general absorţia produselor de mobilă depinde de volumul construcţiilor şi căsătoriilor noi, iar un alt indicator important este evoluţia pieţei birourilor.”, precizează consilierul Asociaţiei Producătorilor de Mobilă din România, Mircea Vlad, care a punctat că unele firme au falimentat în ultimii ani, însă s-au înfiinţat noi societăţi comerciale ce au ca domeniu de activitate producţia de mobilă. Mircea Vlad a mai spus că 60-65% din mobila produsă în România este destinată exportului în Europa, în special în Germania şi ţările nordice.

Târgul Naţional, cu o ediţie de primăvară şi una de toamnă, CONMOB este cel mai important eveniment specializat de mobilă din Transilvania. Este organizat de EXPO Transilvania împreună cu partenerii săi tradiţionali, Asociaţia Producătorilor de Mobilă din România şi Camera de Comert şi Industrie Cluj. Concomitent cu CONMOB, în perioada 14-17 martie se desfăşoară şi târgul HOTEL & CATERING, ediţia a X-a.