Tensiunile pe pieţele internaţionale vor persista pentru următorii câţiva ani, susţin analiştii


Efectele crizei vor mai fi resimţite câţiva ani, perioadă în care e posibil să mai vedem episoade de turbulenţe precum cele din august, România fiind afectată pentru că este o economie deschisă, puternic conectată la fazele ciclului economic din zona euro, susţin economiştii contactaţi de NewsIn.

„Economia din ziua de azi este globalizată şi nu se mai poate să fim feriţi de ceea ce se întâmplă. Impactul asupra Românie în principiu ar veni pe două canale: canalul comercial şi canalul financiar. În cazul canalului comercial, este relevant pentru că noi realizăm aproximativ 75% dintre exporturi către Uniunea Europeană şi orice înrăutăţire a economiei din zona euro va avea un impact semnificativ asupra economiei româneşti”, a declarat economistul-şef al ING Bank, Nicolaie Alexandru-Chidesciuc.

Acesta susţine că, în cazul canalului financiar, instituţiile străine din zona euro deţin peste 80% din activele româneşti, şi acesta este şi un plus, dar şi un minus. Plusul este că a fost o finanţare constantă din partea lor, însă minusul este acela că dacă lucrurile se înrăutăţesc puternic la ei, vom fi afectaţi şi noi.

„E vorba un nivel de îndatorare atât de ridicat, care se rezolvă în câţiva ani. Nu e vorba de ceva care se va rezolva anul viitor. Stresul pe pieţe va persista pentru câţiva ani dinspre ce se întâmplă în periferia zonei euro. Acolo problemele se vor maifesta cel puţin în următorii patru-cinci ani”, a explicat Chidesciuc.

De asemenea, Dan Bucşa, economist-şef UniCredit Ţiriac Bank a declarat pentru NewsIn că situaţia de acum era oarecum previzibilă.

„Era de aşteptat ca o criză financiară de amploarea celei declanşate în 2007 să nu se încheie în câţiva ani. Procesele iniţiate odată cu începerea crizei, de exemplu reducerea datoriilor personale ale populaţiei pe măsura spargerii bulelor speculative, corectarea dezechilibrelor fiscale şi a celor comerciale, sunt de durată. Investitorii internaţionali caută surse de câştiguri suplimentare într-un mediu economic în care ratele dobânzilor şi randamentele altor investiţii financiare au scăzut foarte mult. Volatilitatea pieţelor este cea mai importantă sursă de câştiguri pe termen scurt”, a explicat Bucşa.

Acesta a precizat că România este afectată pentru că este o economie deschisă, din ce în ce mai puternic conectată la fazele ciclului economic din zona euro. Turbulenţele financiare actuale afectează încrederea firmelor şi populaţiei în evoluţia viitoare a activităţii economice. Perspectivele economice mai pesimiste din zona euro afectează producţia şi, în general, evoluţia economiei în România, deoarece creşterea economică din ultimele trimestre s-a bazat pe cerere externă, nu pe consum intern.

„Efectele crizei vor mai fi resimţite câţiva ani, perioadă în care e posibil să mai vedem episoade de turbulenţe ca cele din august. Istoria arată că amplitudinea acestor turbulenţe scade pe măsură ce ne apropiem de încheierea crizei. Important este ca aceste episoade temporare de volatilitate şi pesimism să nu afecteze activitatea economică pe perioade mai lungi”, a spus Bucşa.

Şansele ca România să intre în recesiune în momentul de faţă sunt destul de mici

Cu toate că există tensiuni şi economia mondială trece prin perioade de turulenţe, economiştii susţin că şansele ca România să intre în recesiune sunt mici.

„Probabilitatea reintrării în recesiune este redusă în acest moment. După cum spuneam, important este ca turbulenţele de pe pieţele financiare să nu afecteze pe perioade mai lungi activitatea economică. Datele statistice pentru trimestrul al doilea 2011 indică o încetinire a activităţii economice la nivel global, dar nu trebuie să uităm că au existat şi alţi factori care au cauzat rezultatele mai slabe (cutremurul din Japonia, creşterea preţurilor materiilor prime, în special al petrolului). Datele de frecvenţă mai mare (producţie industrială, cifră de afaceri în servicii, ocupare, şomaj etc.) care vor fi publicate în următoarea lună vor arăta dacă încetinirea activităţii economice va continua sau nu”, suţine economistul-şef al UniCredit Ţiriac Bank.

De asemenea, Nicolaie Alexandru-Chidesciuc crede că şansele ca România să intre în recesiune în momentul de faţă sunt destul de mici, pentru că lucrurile nu arată atât de rău la nivel global pe cum se mişcă pieţele, ceea ce înseamnă că ar putea să vină mai târziu unele surprize pozitive şi cel puţin la nivel global pieţele să ajusteze şi să se reaşeze. El susţine însă că în zona euro vorbim de o incertitudine care va persista şi că vor fi episoade de presiune şi de relaxare.

Bursele europene au deschis vineri în scădere, după ce bursele asiatice au închis pe pierdere, pe fondul temerilor continue legate de o încetinire economică globală. Imediat după deschidere, indexul bursei londenoze FTSE scădea cu 3,1%, indicele german Dax cu 3,2% , iar cel francez CAC cu 1,9%.

Pe pieţele asiatice, indicele bursei sud-coreene, Kospi, a înregistrat o cădere abruptă, de 6,2%, iar bursa din Japonia a raportat un declin de 2,5%. Totodată, în SUA, indicele Dow Jones a încheiat şedinţa cu o scădere de 3,68%, iar Nasdaq de 5,22%.

Astfel, evoluţia negativă a burselor continuă, după ce joi au fost înregistrate căderi puternice atât pe pieţele bursiere din Europa, cât şi din SUA, pe fondul incertitudinilor cauzate de recentele turbulenţe internaţionale.

Sursa: NewsIn