TVA se majorează oficial de la 1 iulie, OUG de modificare a Codului Fiscal a fost publicată


TVA se majorează oficial de la 1 iulie la 24%, OUG de modificare a Codului Fiscal fiind publicată luni în Monitorul Oficial.

Majorarea TVA a fost decisă sâmbătă în şedinţă de Guvern.

Totodată, Ordonanţa de Urgență de modificare a Codului Fiscal prevede taxarea tichetelor de masă, a tichetelor cadou, a plăţilor compensatorii şi impozitarea dobânzilor la depozite și conturi curente.

Potrivit noilor reglementări, impozitul de 16% va fi aplicat de la 1 iulie şi pentru dobânzile la conturile curente, depozitele la termen şi la vedere. Veniturile din dobânzile bancare au fost scutite de impozitul de 16% în 2009, iar măsura fusese extinsă şi pentru anul 2010. De la 1 iulie se impozitează cu 25% şi câştigurile din jocuri de noroc. Impozitul se aplică asupra venitului net, calculat la nivelul câştigurilor realizate într-o zi de acelaşi organizator sau plătitor.

Prevederile care impuneau impozite suplimentare pentru cei care au mai multe imobile cu destinaţia de locuinţă au fost eliminate din textul OUG. Potrivit acestora, persoanele fizice care au în proprietate două sau mai multe clădiri cu destinaţie de locuinţă, care nu sunt închiriate unei alte persoane, urmau să plătească în anul 2010 o ”taxă de solidaritate” reprezentând 50% din impozitul datorat în 2010 pentru prima clădire în afara celei de la adresa de domiciliu, 100% din impozit pentru a doua şi 200% pentru a treia şi umătoarele.

Sursa: NewsIn