UE vrea să introducă un cod comun de identificare fiscală. Legislaţia statelor trebuie să se armonizeze


Un cod transnaţional de identificare fiscală, respectiv o cartă a contribuabilului UE, sunt măsuri comune mai dure prin care Comisia Europaeană speră să spulbere paradisurile fiscale.

Oficialii europeni consideră că în acest moment că măsurile fiscale din UE nu se prezintă unitar. Astfel unele dintre măsurile care sunt aplicate în anumite state sunt subminate de legislaţia altor ţări, lucru care generează haos, iar flagelul evaziunii fiscale este greu de oprit.

Conform estimărilor, economia subterană în statele membre reprezintă în medie aproape o cincime din PIB, adică un total de aproape 2.000 de miliarde de euro. 1,1 miliarde de euro anual este valoare sumei estimată ca reprezentând fraudă la nivel de UE.

Numărul de identificare fiscala transfrontalieră ar fi de mare ajutor, a spus Comisarul antifraudă. Putem face multe dacă avem acces la bazele de date naţionale mult mai eficient, pentru că un obstacol cu care se confruntă UE în acest moment este legat de diversitatea sistemelor de identificare a contribuabililor din statele membre. Cu cât reuşeşti să transmiţi informaţiile mai rapid cu atât ai acces mai rapid la rezolvarea problemei”, a explicat comisarul, potrivit www.adevarul.ro.

Potrivit acestuia, în acest moment este prea devreme pentru a detalia funcţionarea acestor coduri de identificare, cea mai complicată chestiune fiind obţinerea unui acord al statelor membre.