UGIR-1903 şi CONPIROM susţin eşalonarea la plată pe maxim cinci ani a datoriilor firmelor la buget


Organizaţiile patronale UGIR-1903 şi CONPIROM susţin initiativa de promovare a unui act normativ care prevede introducerea măsurii eşalonării la plată a obligaţiilor fiscale restante ale firmelor pe o perioadă de maxim cinci ani şi acordarea de facilităţi contribuabililor buni-platnici.

Astfel, potrivit unui comunicat transmis duminică de cele două organizaţii,  împreună cu deputatul PSD Mugurel Surupăceanu, în calitate de iniţiator al propunerii legislative, „promovarea acestui act normativ vine in sprijinul agenţilor economici prin introducerea eşalonării la plată, reprezentand o soluţie „anti-criză” pe termen mediu ce va conduce atât la creşterea încasărilor la bugetul de stat cât şi la salvarea de la faliment a sute de mii de firme. Eşalonarea la plată se va putea derula pe o perioadă de maximum 5 ani, cu un interval de graţie de 6 luni, şi se va adresa contribuabililor care îndeplinesc condiţia depunerii tuturor declaraţiilor fiscale, a cazierului judiciar nealterat şi a neînceperii procedurii de insolvenţă”.

Totodată, propunerea privind acordarea de facilităţi fiscale agenţilor economici buni-platnici este văzută ca o soluţie „anti-criză” pe termen scurt, limitată doar la anii 2011 şi 2012 în care se estimează că se vor mai resimţi încă efectele recesiunii economice.

„Eşalonarea obligaţiilor fiscale restante va fi strict reglementată, atât la nivelul statutului contribuabililor, al condiţiilor de acordare (dobânzi, garanţii etc.) cât şi al aplicabilităţii propriu-zise în sistemul naţional de administrare fiscală, astfel încât să eficientizeze pe termen lung relaţia statului cu agenţii economici”, se mai spune în comunicat.

În plus faţă de măsura eşalonării la plată pentru agenţii economici care înregistrează datorii la bugetul de stat, în opinia iniţiatorilor actului normativ se impune şi acordarea de facilităţi fiscale pentru agenţii economici buni-platnici, în sensul în care contribuabilii care achită integral şi la termen toate obligaţiile fiscale curente scadente în intervalul  1 ianuarie 2011 – 31 decembrie 2011 beneficiază de reducerea  cu 1/12 din fiecare obligaţie fiscală.

De asemenea, progresiv, pentru cei care îşi respectă astfel îndatoririle faţă de stat, este prevăzută acordarea unei bonificaţii de 5% în anul 2012, lunar, pe tot parcursul anului,  pentru fiecare obligaţie achitată la timp.

Sursa: NewsIn

Foto: http://www.presaonline.com