Uite cu ce riscuri se confruntă companiile în 2012


Managerii companiilor se tem cel mai mult de criza datoriilor suverane, de creşterea preţurilor mărfurilor şi de fluctuaţiile valutare, precizează un studiu realizat de Allianz. Dacă 21% dintre reprezenatnţii companiilor sunt îngrijoraţi cu privire la riscurile economice, 14% dintre respondenţi cred că cel mai mare pericol îl reprezintă în prezent întreruperea afacerilor din cauza dificultăţilor de aprovizionare. De altfel, cei intervievaţi semnalează şi o mare vulnerabilitate a proceselor de producţie dat fiind concentrarea furnizorilor pe outsourcing, iar procesul de producţie este bazat pe cerere/comenzi.

Totodată, în topul riscurilor se situează catastrofele.  Costul catastrofelor naturale, de la inundaţii şi ploi torenţiale, până la uragane, taifunuri sau cutremure ,este multiplicat ca urmare a dezvoltării economice şi a progresului tehnologic.”Astfel, valoarea anuală a despăgubirilor acordate de asigurători pentru daune cauzate de catastrofe naturale a crescut în ultimii 30 de ani de la 5 miliarde dolari la peste 40 miliarde dolari”, se arată în studiul citat.

Fiecare regiune unde activează o comapnie îşi are propriile riscuri individuale care se resimt asupra modului în care funcţionează firmele. De exemplu, companiile din Marea Britanie sunt afectate de suprareglementare, iar în  în Germania riscul de complexitate creează îngrijorări serioase, mai ales cu referire la proiecte industriale complexe, unde un design deficitar al produselor şi sisteme de control intern inadecvate pot duce la compromiterea eficacităţii şi la pierderi.

Cu toate aceste, companiile din toată lumea sunt prea puţin preocupate de riscurile IT (1%), având în vedere că multe firme mari pierd sume colosale, ca urmare a sistemelor deficitare de protecţie şi pot fi uşor atacate de hacker.

Studiul a fost întreprins de Allianz Global Corporate&Specialty, care este divizia din cadrul Allianz SE dedicată clienţilor specializaţi şi corporate.