Flash Feed Scroll Reader

Clasificat | Economic - Financiar

Un contract de finanţare pentru un proiect pe POS Mediu de peste 73 milioane euro, semnat la Iaşi

A- A A+
Un contract de finanţare pentru un proiect pe POS Mediu de peste 73 milioane euro, semnat la Iaşi

Contractul de finanţare pentru un proiect vizând realizarea unor lucrări pentru reducerea riscului de inundaţii în bazinul hidrografic Prut-Bârlad, în valoare de peste 73 milioane euro, a fost semnat, luni, la Prefectura Iaşi, fondurile fiind asigurate prin Programul Operaţional Sectorial de Mediu.

Beneficiarul proiectului este Administraţia Naţională „Apele Române”, iar obiectivul principal este protejarea zonelor vulnerabile situate de-a lungul râului Bahlui împotriva riscului de inundaţii.

„Este primul contract major semnat pe POS Mediu, de 73 milioane euro, în cadrul axei V, unde sunt disponibile 195 milioane euro. Lucrările de regularizare a râului Bahlui au început deja pe raza municipiului Iaşi din 7 martie 2011, a pornit cu o resursă financiară limitată pusă la dispoziţie de Ministerul Mediului. De astăzi (luni, n.r.), constructorul are la dispoziţie întreaga sumă pentru realizarea proiectului. Încă din ziua semnării contractului putem face cereri de rambursare la Uniunea Europeană, proiectul va avea un ritm rapid de implementare”, a declarat iniţiatorul proiectului, şeful Autorităţii Naţionale pentru Inundaţii şi Managementul Apelor, Dan Cârlan.

Potrivit acestuia, pe raza municipiului Iaşi se vor realiza lucrări de-a lungul albiei, inclusiv pentru construirea şi înălţarea digului de apărare, reabilitarea parapeţilor de protecţie, decolmatarea şi stabilizarea malurilor. În aval şi amonte de municipiul Podu Iloaie, se vor realiza două podelre de 120 şi 165 hectare, iar în Târgu Frumos se vor construi acumulări nepermanente.

În bazinul hidrografic al râului Bahlui se va realiza un sistem de prognoză şi avertizare, cu planurile de acţiune şi instruire aferente. De asemenea, se vor întocmi hărţi de hazard şi hărţi de risc la inundaţii pentru întreg bazinul hidrografic.

Termenul de execuţie a proiectului este de 40 luni.

Sursa: NewsIn

Related Posts with Thumbnails