Un investitor german a cumpărat “la pachet” trei companii româneşti aflate în insolvenţă. Societăţile reprezentau o întreagă industrie românească, cu o tradiţie de peste 100 de ani


Astra Vagoane Arad, Meva SA și Romvag Caracal erau înainte de criză singurele firme producătoare de vagoane de marfă şi se constituiau ca lider pe piaţa de profil din Europa. Anii trecuţi cele trei societăţi, cu o istorie de peste 100 de ani, însemnau un colos industrial. Împreună vindeau  câte 4.000 – 5.000 de vagoane anual unora dintre cele mai importante companii de transport europene, cum ar fi France Train.

Companiile care au intrat în insolvenţă, din cauză că au acumulat datorii consolidate ce depăşeau 150 milioane de euro, şi-au găsit recent un cumpărător în postura unui investitor german. Transferul businessului societăţilor, ce fac parte din grupul de firme IRS, a fost realizat pentru suma de 30 milioane de euro. Tranzacția a fost încheiată în 6 iulie 2012. Adunările creditorilor celor trei companii din cadrul grupului de firme IRS aflate în insolvență și-au dat acordul pentru oferta de preluare prezentată de investitor, iar contractele de transfer au fost semnate.

„Tranzacția reprezintă o soluție de redresare integrată: infuzie de capital, acces la piață, echipă de management și susținere din partea creditorilor. Se evită, astfel, închiderea a trei companii, fiecare cu peste 100 de ani de tradiție în industria românească și sunt salvate peste 1.500 de locuri de muncă.”, apreciază reprezentanții Casei de Insolvență Transilvania (CITR), administrator judiciar pentru Astra Vagoane SA și Meva SA şi iniţiator al tranzacţiei. La negocieri au participat atât principalii creditori ai grupului, un consorțiu bancar condus și coordonat de către RBS, cât și foștii acționari. Negocierea și procesul de due dilligence au durat peste 6 luni, perioadă în care au fost studiate în detaliu, de către toate părțile implicate, toate elementele preluării.

“Cu toate că tranzacții de asemenea anvergură nu sunt o premieră pentru Casa de Insolvență Transilvania, prin complexitatea soluțiilor oferite și implementate, această preluare devine, prin puterea exemplului, un punct de referință în activitatea reorgănizărilor judiciare viitoare din România”, a declarat Rudolf Vizental, Managing Partner CITR.