Flash Feed Scroll Reader

Clasificat | Economic - Financiar

Urmează o perioadă de corecţii pentru piaţa bursieră. Investitorii se încred în titlurile defensive

A- A A+
Urmează o perioadă de corecţii pentru piaţa bursieră. Investitorii se încred în titlurile defensive

Bursa de la Bucureşti pare să urmeze trendul pieţelor internaţionale, unde creşterile s-au oprit în urmă cu două săptămâni.

Dat fiind şi faptul că în intervalul aprilie-iunie pieţele înregistrează de obicei corecţii, investitorii încep să caute alternative de investiţii pentru a-şi proteja portofoliile. După ce au obţinut câştiguri de 30% sau chiar 40% pe Fondul Proprietatea, Petrom şi SIF-uri, unii investitori au început  să plaseze banii în titluri defensive.

“Acţiunile „defensive” pot fi identificate cel mai simplu analizând intervalul de preţ în care au evoluat într-o anumită perioadă. Cu cât diferenţa dintre maximul perioadei şi minimul perioadei este mai mică, cu atât acţiunea poate fi considerată mai stabilă, iar riscurile ca ea să înregistreze scăderi mari pe termen scurt este mai mic. De exemplu, în cazul acţiunilor Biofarm (BIO) preţul a oscilat de la începutul lui 2011 între 0,16 şi 0,2265 lei/acţiune, diferenţa dintre maxim şi minim fiind de doar 42%. Faptul că acţiunile au evoluat în ultimul an într-un interval atât de strâns face ca riscul unei corecţii ample să fie mai scăzut.”, informează www.zf.ro

Acţiunile defensive reprezintă în fond o strategie pentru investitori, atunci când condiţiile de piaţă sunt oscilante şi nesigure. Acestea se caracterizează printr-un coeficient redus de elasticitate beta, indice care exprimă cel mai bine modul în care un titlu răspunde la modificări. Acţiunile “defensive” sunt o alternativă doar în perioadele marcate de scăderi, întrucât atunci când se realizează creşteri manifestă o variaţie sub nivelul pieţei.

Acele acţiuni care sunt reprezentate printr-un coeficient beta mai mare de 1 fac parte din categoria titlurilor ofensive. Pe de altă parte companiile care au un coeficient cuprins între 0,5 După domeniul de activitate, acţiunile defensive aparţin de regulă firmelor farmaceutice, furnizorilor de utilităţi sau companiilor care activează în producţia alimentară.

Related Posts with Thumbnails