Van Groningen: România are de câştigat în urma deciziilor luate la summitul UE


Preşedintele Raiffeisen Bank, Steven van Groningen, a declarat pentru ProTv că România are de câştigat în urma deciziilor luate de liderii europeni în vederea consolidării disciplinei fiscale, fiind un lucru bun faptul că deficitul „e impus dinafară”, pentru că e o regulă care va trebui respectată.

„Dacă deficitul bugetar e impus dinafară, acesta este un lucru bun pentru România, pentru că este o regulă care trebuie respectată…Cu cât e mai bună stabilitatea în zona euro, cu atât e mai bine pentru România”, a spus van Groningen.

Potrivit acestuia, „trebuie să vedem ce se întâmplă în jurul nostru şi să tragem învăţămintele necesare. Românii nu trebuie să fie pesimişti”.

În opinia lui van Groningen, faptul că România produce lucruri ieftine, dar eficiente, poate fi un avantaj în actualul context. El spune că Românai trebuie să atragă investiţii străine, pentru că este nevoie de bani, dar că pentru aceasta „este nevoie de o viziune clară, să ştim ce avem de făcut”.

Acordul de Guvernanță Fiscală a fost semnat vineri după refuzul premierului britanic, David Cameron, de a accepta modificarea Tratatului UE. La acest acord interguvernamental vor participa cele 17 țări din zona euro, plus Danemarca, Polonia, Letonia, Lituania, Bulgaria şi România. Suedia, Cehia și Ungaria vor lua o decizie după consultarea parlamentelor.

Obiectivul noului acord este să întărească disciplina bugetară în special în zona euro. În afară de sancţiunile aproape automate pe care le presupune şi de „regula de aur” ce impune reîntoarcerea la un echilibru bugetar, liderii europeni vor ca CE să aibă dreptul de a interveni în pregătirea bugetelor naţionale. Ţările care beneficiază de un ajutor extern, cum sunt Grecia şi Irlanda, vor putea fi plasate sub tutelă europeană.

Sursa: NewsIn