Vasilescu (BNR): O majorare cu 5% a TVA ar urca inflaţia la 10% şi ar amâna ieşirea din recesiune


O majorare cu 5 puncte procentuale a TVA, la 24%, ar urca inflaţia la 10% şi ar amâna ieşirea României din recesiune „pe tot cuprinsul anului 2011 şi trecând în 2012”, a declarat joi, la Realitatea TV, Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR Mugur Isărescu.

Vasilescu a explicat că pentru a fi eficientă şi a aduce suficienţi bani la bugetul de stat, majorarea TVA ar trebui să fie de cel puţin 5 puncte procentuale, de la nivelul de 19% în prezent, la 24%. Numai că din „dincolo de efectul benefic, sunt multe efecte secundare, de fapt tot principale, dar perverse”, a explicat Vasilescu.

„Principalul efect pervers ar fi o inflaţie de 10%. O inflaţie de 10% ar însemna în primul rând reducerea puternică a puterii de cumpărare, nu a salariţiilor şi a salariaşilor bugetari, ci a întregii populaţii. Suferim o amputare a puterii de cumpărare prin această măsură”, a precizat el.

Consilierul guvernatorului BNR a spus că efectele nu s-ar opri aici. „Ar fi atacate firmele private. Nu am avea nicio şansă imediată de ieşire din recesiune. S-ar amâna ieşirea din recesiune, poate că pe tot cuprinsul anului 2011 şi trecând în 2012. Cert este că noi trebuie să ieşim din recesiune cât mai repede”, a adăugat Vasilescu.

Sursa: NewsIn