Vasilescu (BNR): O suprataxă bancară în România nu ar fi corectă


„Nu ar fi corect să trecem la un tip de socializare a pierderilor, să le împărţim între toate ţările şi la toate băncile. Normal ar fi ca băncile care n-au primit nimic în criză de la stat, să nu plătească nimic”, a declarat luni, Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR Mugur Isărescu.

Dacă se va ajunge la concluzia că trebuie plătită o suprataxă bancară în România, atunci să se facă acest lucru cu „foarte mare atenţie”, a mai spus Vasilescu. Ideea supraimpozitării băncilor europene a apărut în urma ajutoarelor primite de instituţiile de credit cu active toxice din partea statelor bogate, pentru redresare financiară, utilizate, în unele cazuri, incorect.

În România, ideea supraimpozitării bancare a fost reiterată luni de ministrul Mediului Laszlo Borbely, în cadrul unei conferinţe de presă.

Adrian Vasilescu a declarat astăzi pentru Antena 3 că deşi BNR nu are „o părere negativă, dar nici una pozitivă” despre o astfel de măsură, în mod normal, ar trebui să fie supraimpozitat doar profitul băncilor care au primit ajutoare din partea statului, iar în România nu au fost acordate astfel de ajutoare.

„Ideea de suprataxă a apărut când statele au început să pompeze bani în sistemul bancar, pentru a-l salva de criză. Apoi, au început să le ceară bani înapoi. Vreau să vă spun că în România nici o bancă nu a încasat nici un ban de la stat”, a spus Vasilescu.

„N-ar fi corect să trecem la un tip de socializare a pierderilor, să le împărţinm în toate ţările şi la toate băncile. Normal ar fi ca băncile care n-au primit nimic, să nu plătească nimic”, a mai spus consilierul guvernatorului BNR, în cadrul unei emisiuni a postului de televiziune Antena 3.

El susţine că măsura supraimpozitării bancare nu este bine-văzută nici de Comisia Europeană.

„Nu prea ştie nimeni exact ce înseamnă această supraimpozitare. Sunt mai multe modalităţi despre care se discută în Europa, însă nimeni nu ştie exact cum să o facă. Unii vorbesc de impozite pe profit, alţii,- pe venituri…,”a spus Vasilescu.

„Tot ce pot să vă spun este că la Comisia Europeană această taxă nu este bine-vazută, pentru că toată lumea ştie că acestă taxă nu o vor plăti băncile, ci clienţii”, a adăugat Vasilescu.

În plus, consilierul guvernatorului băncii centrale susţină că nu trebuie să impozităm băncile din România doar pentru că acestea „fac profit”, când multe bănci din lume se prăbuşesc.

Sursa: NewsIn