Vasilescu(BNR): Normele privind creditele de consum ar putea intra în vigoare la finele lui octombrie


Consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu, a declarat marţi că normele privind creditele pentru persoanele fizice ar putea intra în vigoare la sfârşitul lunii octombrie, 20 septembrie fiind data la care se încheie dezbaterea publică a proiectului.

„Astăzi  (marţi, 20 septembrie, n.r.) se va încheia dezbaterea. Propunerile vor fi sintetizate, apoi se va face un document care va fi înaintat Consiliului de Administraţie, unde va fi dezbătut. Nu pot să spun ce va trece din normele propuse, fiind vorba de vot care trebuie să aibă cel puţin cinci «da». (…) Bănuiesc că vor intra în vigoare până la sfârşitul lui octombrie”, a precizat Vasilescu.

Potrivit unui proiect BNR care stabileşte regulamentul privind creditele destinate persoanelor fizice, creditele de consum ar putea fi acordate pe o perioadă de cel mult cinci ani, iar solicitanţii trebuie să aducă garanţii de cel puţin 133% din valoarea împrumutului.

În ceea ce priveşte creditele imobiliare, regulamentul aduce precizări în privinţa garanţiei. „Valoarea unui credit pentru investiţii imobiliare nu poate depăşi 85% din valoarea imobilului pentru achiziţionarea căruia se solicită creditul şi/sau din valoarea devizului estimativ în cazul creditelor acordate în lei, 70% în cazul creditelor denominate în euro sau indexate la cursul euro şi 60% în cazul creditelor denominate în alte valute sau indexate la cursul unor alte valute”, se mai arată în document.

Aceste prevederi nu se aplică în cazul creditelor pentru investiţii imobiliare garantate integral sau parţial de stat.

Proiectul BNR vine şi cu precizări importante în ceea ce priveşte informarea corectă a clienţilor de către bănci.

„Împrumutătorii trebuie să pună la dispoziţia persoanelor fizice care solicită acordarea unui credit în valută sau indexat la cursul unei valute broşuri editate conţinând avertizări cu privire la posibilitatea şi consecinţele creşterii costului creditului în cazul materializării riscului valutar, precum şi recomandări asupra nivelului gradului de îndatorare acceptabil pentru diferitele categorii de clientelă”, se arată în document.

Sursa: NewsIn