Vasilescu(BNR): Prefer un nou acord cu FMI care să includă şi bani, dar numai pentru investiţii


România ar avea nevoie de un nou acord cu FMI care să nu includă bani, sau unul în care banii să fie folosiţi doar pentru investiţii, pentru că România are nevoie de investiţii „ca de aer”, a declarat sâmbătă, la Realitatea TV, Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR Mugur Isărescu.

„Eu aş prefera să avem un acord cu Fondul Monetar Internaţional (FMI) de o anumită factură, un acord în care să nu vină bani(…)Aş prefera şi un acord cu bani, dacă ar fi bani pentru investiţii, pentru că noi avem nevoie de investiţii. Avem nevoie de investiţii ca de aer”, a menţionat Vasilescu, întrebat fiind dacă România ar trebui să încheie un alt acord cu FMI în martie 2011.

În ce ceea priveşte actualul acord cu FMI, Vasilescu susţine că Banca Naţională are convingerea că acest împrumut pentru România era absolut necesar.

„Fără acest împrumut, România claca urât de tot, pentru că noi am avut o stare specifică între 2004 şi 2008. Au fost cinci ani în care valuta a curs în valuri în această ţară, şi nu fac metafore, nu fac figuri de stil. A curs în valuri valuta şi dintr-o dată acest val s-a oprit. Dacă nu venea acordul cu Fondul am fi văzut am fi văzut pensiile neplătite cu lunile”, a mai spus Vasilescu.

Referindu-se la o eventuală revenire a TVA la sfârşitul acestui an, Vasilescu susţine că o astfel de măsură nu va mai fi posibilă la acel moment.

„Mi-e teamă că la sfârşitul anului nu va mai fi posibil. Pentru că dacă statul ar veni cu măsura aceasta, nu exclud să se bucure comercianţii că nu mai plătesc TVA, dar preţurile să nu le dea înapoi”, susţine consilierul guvernatorului BNR.

Preşedintele Traian Băsescu, aflat sâmbătă în judeţul Neamţ pentru a vizita zone afectate de inundaţii, s-a adresat unor oameni care se plângeau de creşterea preţului pâinii spunându-le că TVA-ul trebuie să se micşoreze, iar pensiile trebuie impozitate.

Sursa: NewsIn