Vezi care sunt condiţiile unui împrumut la CAR


Pensionarii reuşesc să faţă tot mai greu dificultăţilor financiare din ultima perioadă, iar cum băncile evită să crediteze persoanele de vârsta a treia, casele de ajutor reciproc (CAR) rămân cele mai la îndemână soluţii.

De pildă. CAR Humania Cluj IFN acordă credite vârstnicilor cotizanţi la fondul social al asociţiei, cât şi celor care solicită un împrumut doar prezentând garanţi. În acest moment, asociţia are înscrişi 171 de membri.

Cotizaţia atât pentru fondul social, cât şi pentru cel de deces, trebuie să însumeze cel puţin 14 lei lunar.

„Persoanele se pot împrumuta la o valoare maximă de trei ori mai mare decât cea a fondului social pe care l-au acumulat. Pentru fondul de deces, contribuţia minimă este de 2 lei.

În cazul decesului unei persoane se dă o cotă de 10% peste contribuţie”, explică Smaranda Cervinschi, preşedintele CAR Humania Cluj IFN. În cazul în care un creditor ajunge insolvabil, banii vor fi recuperaţi potrivit legii prin intermediul Casei de Pensii, fie de la debitor, fie de la girant.

De asemenea, CAR Humania Cluj IFN acordă ajutoare sociale din fondurile proprii bătrânilor care au venituri foarte mici, în prezent asistând şapte cazuri de acest fel.
Persoanele interesate de serviciile asociaţiei se pot adresa la următoarele date de contact:

Smaranda Cervinschi, preşedinte CAR Humania Cluj IFN
Adresă: str. Horea, nr.3, et, 3, Camera 313
Telefon: 0744 77 42 95
Cont bancar: RO 46 CE CE CJ 010030 RON 0579656

Tot ce trebuie să ştii despre casele de ajutor reciproc

CAR-ul este organizat sub forma unei asociaţii fără scop lucrativ şi se supune reglementării specifice aprobate prin OU 26/2000 şi Legea 540/2002.

Obiectivul principal unei asemenea asociaţii este întrajutorarea membrilor săi, care pot beneficia de împrumuturi cu dobândă în baza contractului.

Dobânda plătită de cel creditat se reîntoarce în fondul asociaţiei, după deducerea cheltuielilor statuare. O parte din excedentul rezultat la finele fiecărui an se distribuie la fondul social al membrilor.