Vezi care sunt sectoarele economiei româneşti care au beneficiat de cele mai importante investiţii


Investiţiile  în economia românească s-au redus cu 27% în mai puţin de doi ani, de la 99,5 miliarde de lei în 2008 şi până la 72,3 miliarde de lei în 2010.

Cu toate acestea, în ciuda crizei financiare tot mai acute, o parte dintre domenii au beneficiat de investiţii consistente din partea statului, companiilor private şi a populaţiei, potrivit portalului www.econtext.ro care a analizat 25 de sectoare ale economiei.

Astfel, cel mai puternic avans a avut loc în productia de energie electrică, termică, gaze si apă, de aproape 94%,  suma 5,1 miliarde de lei din 2008 a ajuns la 9,9 miliarde de lei în 2010.

Totodată şi pentru domeniul imobiliar s-a înregistrat în intervalul precizat un avans de 12%, iar pentru salubritate şi gestionare deşeurilor investiţiile au crescut cu 26% de la 3,4 miliarde lei la 3,8 miliarde lei în 2010. Alte sectoare pentru care s-au consemnat alocări mai mari de buget sunt administraţia publică şi apărarea cu 31% şi fabricarea produselor chimice cu 8%.

Una dintre cele mai mari scăderi ale investiţiilor a înregistrat-o retailul, de -53%, care dacă în 2008 avea o plasare a capitalului în valoare de 14, 4 miliarde lei, cu doi mai târziu consemna la acest capitol un buget de 6,84 miliarde lei.

În aceste cazuri, investiţiile reprezintă cheltuielile efectuate pentru lucrări de construcţii, instalaţii şi montaj, pentru achiziţionarea de utilaje, mijloace de transport, pentru dezvoltarea sau reconstrucţia utilajelor deja existente, explică Econtext autorul analizei.

De asemenea, investiţiile reprezintă şi valoarea serviciilor legate de transferul de proprietate al mijloacelor fixe existente şi al terenurilor (taxe notariale, comisioane, cheltuieli de transport, de încarcare-descarcare,etc.).