Flash Feed Scroll Reader

Clasificat | Economic - Financiar

Vezi cum poţi verifica ţara de origine a unei bancnote euro

A- A A+
Vezi cum poţi verifica ţara de origine a unei bancnote euro

Fiecare bancnotă euro deţine un cod unic, prin care se poate identifica şi ţara de provenienţă.  Astfel, pe una dintre feţele hârtiei euro este tipărit de două ori codul numeric precedat de o literă, care arată care a fost ţara însărcinată cu tipărirea bancnotei. De fapt, ţara se identifică cu litera din ordinea inversă alfabetului corespunzătoare iniţialei statului respectiv.

De pildă, litera care arată că bancnota a fost tipărită în Belgia (Belgie sau Belgique) este Z, întrucât “iniţiala B este prima în ordine alfabetică. Litera care reprezintă Spania este V, însă majoritatea bancnotelor, care abundă prin zona euro, au codul X, care reprezintă Germania (circa 30% din capitalul Băncii Centrale Europene este al său). Franţa este identificată cu U, Portugalia cu M, iar Italia cu S. Olanda este reprezentată de P, Austria de N, Finlanda de L, Slovenia de H, Cipru de G, Malta de F, Slovacia de E, iar Irlanda de T”, precizează www.banknews.ro, citând ziarul ABC. Aceeaşi sursă apreciază că în cel mai mare pericol se află litera Y care reprezintă Grecia.

Pe de altă parte, chiar şi statele europene, care nu au adoptat încă moneda euro, au păstrată câte o literă. De exemplu, litera J este oprită pentru Marea Britanie, pentru momentul în care va decide să renunţe la moneda naţională, lira. Liera K este rezervată Suediei şi Wva reveni Danemarcei.

Related Posts with Thumbnails