Videanu: „Observatorul preţurilor”,un portal al preţurilor ce va funcţiona simultan cu o linie verde


Ministrul economiei, Adriean Videanu, a declarat marţi că viitorul proiect „Observatorul preţurilor” va centraliza preţurile la diferite produse practicate de peste 1.400 de comercianţi în pieţe şi de lanţurile de magazine şi hypermarketuri şi că proiectul va funcţiona simultan cu o linie verde.

„Observatorul Preţurilor se doreşte a fi un demers de natură administrativă şi preventivă pentru o corectă informare a cetăţeanului, în ideea de a lua deciziile cele mai corecte. În perioadă de criză pot apărea speculaţii în piaţă. Va exista un portal de internet unde cetăţenii vor avea posibilitatea să se informeze asupra preţurilor practicate la o serie de produse”, a declarat Adriean Videanu.

Potrivit acestuia, pentru început vor fi publicate preţurile la produsele de bază.

„Obiectivele pe care ni le propunem sunt: crearea unei competiţii reale între lanţuri de magazine, între comercianţi de toate felurile, între producători şi importatori, informarea corectă a preţurilor şi asupra evoluţiei preţurilor, precum şi identificarea de practici neconcurenţiale”, a explicat Videanu.

Ministrul a mai spus că, prin afişarea preţurilor practicate, se doreşte transparenţa actului de comerţ.

„Repet, acest demers este administrativ, simplu şi preventiv, în ideea de a informa corect cetăţeanul. Proiectul prevede o analiză în funcţie de produs, săptămânală, lunară până la anuală. Pe portal, fiecare comerciant îşi va afişa preţurile practicate. Vom lansa şi o linie verde”, a afirmat Adriean Videanu.

Ministrul economiei a subliniat, totodată, că nu se vor face alte angajări în acest sens, ci că salariaţii Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorului (ANPC) vor avea niste atribuţii suplimentare.

Videanu a mai precizat că a avut ca model Grecia, unde, după implementarea unui astfel de proiect, preţurile medii au scăzut cu 7%.

Sursa: NewsIn