Videanu spune că o creştere a TVA cu 5% ar fi crescut inflaţia cu nouă procente


Ministrul Economiei, Adriean Videanu a afirmat că o [kastooltip msg=”crestere” tooltip=”Roxer – Premium Partner Xerox”] a nivelului fiscalităţii ar fi afectat întreaga populaţie aproape în aceeaşi măsură în care vor fi afectaţi bugetarii de preconizatele reduceri.

Ministrul a spus că decizia reducerii cheltuielilor bugetare a fost luată în defavoarea celei de [kastooltip msg=”crestere” tooltip=”kastooltip msg=”crestere” tooltip=”Roxer – Premium Partner Xerox”] a taxelor după efectuarea unei analize cu specialiştii Băncii Naţionale şi cu specialiştii din Academia Română. „Din punctul de vedere al analizei făcute în cadrul guvernului cu BNR, cu specialiştii din Academia Română, soluţia majorării taxelor nu face decât să ia din puterea de cumpărare a întregii societăţii cam la acelaşi nivel şi amână relansarea economică cu patru ani. Creşterea TVA de la 19% la 24% induce o inflaţie de 0,7% pentru fiecare punct de [kastooltip msg=”crestere” tooltip=”Roxer – Premium Partner Xerox”]. Deci am 4 şi cu 5, care este majorare, asta face 9%”, a declarat duminică Videanu în cadrul unei emisiuni Realitatea TV.

Videanu a apreciat că reducerea cheltuielilor bugetare se impune şi prin prisma programelor de asistenţă socială. „Statul social are anumite vulnerabilităţi şi trebuie să se modernizeze. Eu aş vedea modernizarea statului în sensul de a-l pune pe om să muncească. Este absolut inadmisibil ca venitul minim garantat să se dea, nu vreau să dau numele comunei, la două mii şi ceva din 3.700 de locuitori şi, la un control făcut de prefect, o mie şi ceva sunt plecaţi în Spania”, a spus ministrul Economiei.

De asemenea, el a apreciat că regândirea modului în care statul foloseşte banii încasaţi trebuie să se facă şi în sectoare în care care au nevoie de personal suplimentar. „Sectorul public trebuie restructurat puternic, inclusiv în domeniul învăţământului. Înţeleg că dintre profesori, 30% sunt suplinitori care nu au nici calificarea necesară şi nici nu ajută la evoluţia copilului. De ce nu mărim norma profesorului de la 16 la 22 de ore cum este norma europeană? Aşa îl plătim şi mai bine pe profesor şi am garanţia că pe copil îl învaţă cineva calificat”, a exemplificat ministrul.

Pe de altă parte, Videanu a ţinut să replice acuzelor unui lider sindical, nemulţumit că scrisoarea guvernului către FMI nu cuprinde reduceri în ceea ce priveşte cheltuielile materiale ale statului. „Cheltuielile materiale au scăzut de la 6,1% la 5,2% din 2009 pe 2010. Mai mult de jumătate sunt cheltuielile cu spitalele şi cu medicamentele. Nu vreau să inducem populaţiei impresia că acest cheltuieli materiale se reduc la achiziţiile făcute de ministere”, a ripostat Videanu.

Sursa NewsIn