Videanu: TVA nu trebuie redusă, de cota unică putem discuta, depinde de negocierea cu FMI


Ministrul Economiei, Adriean Videanu, a declarat sâmbătă că TVA nu ar trebui redusă, însă, „odată ce răul s-a produs” prin majorarea acesteia, s-ar putea discuta despre scăderea altor taxe, inclusiv a cotei unice, acest lucru depinzând însă de negocierea cu FMI.

„Majorarea TVA produce efecte în primele trei-patru luni de zile. (…) Din punctul meu de vedere odată ce răul s-a produs revenirea la diminuarea TVA-ului nu cred că este o măsură corectă. Din punctul meu de vedere dacă tot produce răul, şi-l produce în primele patru, cinci, şase luni de zile în ceea ce înseamnă inflaţia, părerea mea este că dacă ai o rezervă trebuie să umbli la scăderea altor taxe”, a declarat Videanu la Realitatea TV, precizând că acest principiu este cel avut în vedere de Guvern.

De asemenea, ministrul a precizat că „punctul central” în politica fiscală a PDL este cota unică. „Cota unică rămâne. Asupra cuantumului cotei unice primul ministru este cel care va anunţa în momentul în care Guvernul va lua o decizie legat de noua filosofie fiscală de care avem nevoie. PDL nu renunţă la cota unică, cuantumul e o chestiune care se poate discuta, depinde de negocierea cu FMI”, a mai afirmat Videanu.

Întrebat dacă va fi scăzută sau majorată cota unică, ministrul a afirmat laconic: „Aici putem discuta, dacă să o mai reducem, dacă nu. Depinde de ce spaţiu avem”. Totodată, el a precizat că în comparaţie cu TVA care nu afectează firmele, deoarece acestea îşi deduc cheltuielile pentru TVA, cota unică este o taxă directă.

Impozitul minim va fi eliminat începând cu această toamnă, iar cota unică va fi menţinută şi nu va creşte, a declarat vineri premierul Emil Boc. Boc a evitat să spună, după ce a anunțat că impozitul minim va fi eliminat din toamna acestui an, dacă acesta va fi înlocuit cu impozitul forfetar, precizând că ”detaliile” vor fi prezentate de ministrul Finanțelor.

Sursa: NewsIn