Vizita reprezentanţilor Consiliului de Afaceri Româno-American la Camera de Comerţ şi Industrie Cluj


Preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie Cluj, dl. Ştefan Dimitriu, a primit vineri, 2 februarie 2018, un grup de oameni de afaceri români, membri ai organizaţiei non-guvernamentale Romanian-American Business Council (RABC) / Consiliului de Afaceri Româno-American, având sediul central la New York. Acest ONG, care reuneşte elita oamenilor de afaceri din diaspora română, s-a afirmat ca entitate dinamică şi cu viziune, fiind angajat într-o serie de proiecte de promovare a României, în complementaritate cu acţiunile instituţiilor statului român.

În cadrul întâlnirii au avut loc discuţii despre posibile proiecte şi oportunităţi de colaborare între Consiliului de Afaceri Româno-American şi Camera de Comerţ şi Industrie Cluj.

Dl. Ştefan Minovici, preşedintele RABC, om de afaceri şi dezvoltator româno-american având legături strânse cu una dintre cele mai cunoscute familii de medici din România, a militat pentru întărirea relaţiilor româno-americane făcând lobby puternic pentru intrarea României în NATO. Domnia sa a arătat că românii au o imagine foarte bună în SUA: profesioniştii din domeniul IT, medicii, cercetătorii şi profesorii români fac performanţă peste Ocean reprezentând cei mai buni ambasadori pe care îi are ţara noastră. Consiliul de Afaceri Româno-American îşi asumă misiunea de a sprijini România şi Clujul, pe care îl consideră un oraş special, printr-o serie de acţiuni, cum ar fi edificarea unui spital american, a unui parc industrial sau construcţia de locuinţe, pentru care cererea este în continuă creştere la Cluj. A prezentat activitatea bogată a Consiliului axată pe promovarea ţării noastre, în acest sens, menţionând şi organizarea Festivalului Românesc de pe celebrul Bulevard Broadway din New York, în data de 20 mai 2018.

Dl. preşedinte Ştefan Dimitriu a prezentat pe larg oportunităţile economiei judeţului Cluj din sectorul de IT, agricultură, industria producătoare de utilaje şi, potenţialul existent la nivel educaţional şi cultural, subliniind faptul că acest spaţiu geografic cunoaşte un plus prin moştenirea spirituală lăsată de înaintaşi.

Domnul preşedinte a precizat faptul că foarte multe dintre opiniile preşedintelui Donald Trump exprimate recent în discursul privind Starea Uniunii se pliază perfect pe situaţii existente în România.

Domnia sa şi-a exprimat întreaga deschidere faţă de proiectele prezentate de preşedintele RABC arătând că potenţialul României, al Clujului este, în continuare  foarte ridicat, intenţiile oamenilor de afaceri americani de a sprijini ţara, fiind binevenite în orice domeniu, cel medical, al serviciilor, imobiliar sau în sectorul IT.

Domnul preşedinte a subliniat totuşi faptul că mulţi dintre cei care au venit în România imediat după evenimentele din ‘89 au urmărit interese mici, fiind atraşi de forţa de  muncă ieftină, dezvoltând afaceri sezoniere. A dat câteva exemple printre care şi compania Nokia, care a plecat la scurt timp după demararea investiţiei. Chiar şi în domeniul IT trebuie să se facă producţie de bază în beneficiul României nu un sistem de închiriere a competenţelor de tip LOHN. Este necesar ca tot ceea ce se proiectează pentru viitor, pentru a avea succes pe termen lung, să fie legat de activitatea productivă.

În continuarea discuţiilor un alt membru al delegaţiei, domnul Valentin Pipa, român plecat în America din Ţara Moţilor, având o experienţă de peste 40 de ani în domeniul investiţiilor imobiliare este membru fondator al RABC. Domnia sa a mărturisit că, deşi este plecat de 50 de ani se simte legat sufleteşte de ţara în care îşi are rădăcinile şi ar dori să facă mai mult pentru România. Comunitatea românilor din America este unită în efortul de a ajuta, dar este nevoie de susţinere din partea română.

Domnul Tiberius Vădan, membru RABC, are o experienţă de peste 17 ani în coordonarea dezvoltării afacerilor şi a echipelor de livrare şi trans-funcţionale la nivel mondial. Menţionează faptul că RABC numără peste 100 de membri, cetăţeni americani, oameni de afaceri, interesaţi să vină în România. Consideră că este nevoie de o schimbare şi că întâlnirea de astăzi a marcat punctul de plecare pentru lansarea unor colaborări cu CCICj.