Vlădescu: Proiectul de buget pe 2011 este bine construit, aş fi făcut unul la fel


Spread the love

Fostul ministru de Finanţe Gheorghe Vlădescu a declarat sâmbătă, la Realitatea TV, în cadrul emisiunii „3X3”, că ar fi făcut un proiect de buget pe 2011 la fel ca cel al actualului ministru, Gheorghe Ialomiţianu, proiect pe care îl consideră bine construit

Vlădescu a lăudat faptul că proiectul prezintă o anumită consecvenţă din punctul de vedere al politicii salariale şi că sunt alocaţi mai mulţi bani pentru investiţii. Astfel, în opinia lui Vlădescu, actuala schiţă a proiectului de buget conţine două lucruri importante, şi anume „ajustările făcute până acum şi care continuă şi sume care sper să fie cheltuite existând şi posibilitatea, pe care am discutat-o când eram ministru, ca în cazul investiţiilor să se poată cheltui mai mult în semestrul doi”.

„În continuare avem o ajustare a fondului de salarii, deci există o consecvenţă în domeniul politicilor salariale care permite o mărire a salariilor de circa 15% faţă de salariul diminuat. În 2011, cu cele 39 de miliarde pentru salarii vom avea un reviriment al consumului. Strauss Kahn (directorul FMI, n.r.) a făcut o declaraţie politică şi a spus că nu vom intra în faliment statele, deci nici România. În limitele bugetului, dacă nu se închid pieţele, atunci lucrurile vor fi sub control anul viitor”, a declarat Sebastian Vlădescu.

Întrebat cum se derulează relaţia între guvernanţii de la Bucureşti şi FMI în contextul discuţiei despre reducerea concediului maternal, fostul ministru a răspuns că „FMI nu dictează, ci negociază, acceptă opinii. Când am discutat cu FMI, lucrurile stabilite cu ei au fost nu neapărat ceea ce ne-am dorit, ci ceea ce trebuia făcut. Reducerea cheltuielilor sociale este o parte din acordul cu FMI, felul în care se face nu depinde de FMI. Ceea ce trebuie să avem grijă este ca felul în care cheltuim banii în zona socială să fie unul chibzuit. Partea de detalii este mai mult în zona Băncii Mondiale”.

Potrivit lui Vlădescu, România trebuie să facă mai mult în privinţa reducerii cheltuielilor sociale.

„Dacă ne gândim la o politică de care România are nevoie, aceea de susţinere a demografiei, atunci reducerea concediului poate fi o măsură riscantă. În ceea ce priveşte ajustarea cheltuielilor sociale, sunt de acord că trebuie să facem mai mult decât acum. Noi am îmbunătăţit sistemul de distribuţie al venitului minim garantat. Unii beneficiau fără drept”, a mai spus Vlădescu.

Acesta a fost reţinut în a face o predicţie pentru 2011, însă a spus că „pentru România, în cazul în care nu se cheltuiesc bani politic-social şi dacă cheltuim pentru investiţii un miliard sau două, atunci e o şansă ca anul viitor să fie o mică creştere”.

Sursa: NewsIn

Foto: http://www.ziarulorizont.ro