Vlădescu susţine că există mai multe variante privind creşterea cotei unice şi a TVA


Ministrul Finanţelor, Sebastian Vlădescu, susţine că există mai multe variante referitoare la creşterea cotei unice şi a TVA, dar că nu s-a discutat încă despre majorarea TVA la 25%, după ce surse guvernamentale au declarat pentru NewsIn că FMI a cerut majorarea cotei unice la 20% şi a TVA la 25%.

„Există mai multe variante. S-au dicutat mai multe variante şi ieri şi alaltăieri”, a răspuns Vlădescu, întrebat dacă FMI a propus creşterea cotei unice la 20% şi a TVA la 25%.

Ministrul Finanţelor a precizat că nu s-a discutat în Guvern o posibilă creştere a TVA la 25%.

Surse guvernamentale au declarat marţi pentru NewsIn că Fondul Monetar Internaţional (FMI) s-a arătat inflexibil în discuţiile cu Guvernul din zilele acestea şi a cerut majorarea cotei unice la 20% şi a TVA la 25%.

Reprezentanţii executivului au afirmat, însă, că miniştrii cabinetului Boc nu sunt de acord cu o eventuală creştere a taxelor în semestrul II din acest an, întrucât „o majorarea a TVA în plină recesiune ar duce la scădere economică şi în 2010”.

Ministrul Finanţelor declara, luni, la finalul discuţiilor cu reprezentanţii Fondului Monetar Internaţional (FMI) că „unul dintre rezultatele analizei” o reprezintă şi creşterea economică negativă, însă nu a precizat o cifră în acest sens.

„Este unul dintre rezultatele analizei”, a răspuns ministrul întrebat fiind dacă ia în considerare o creştere negativă în acest an, după ce iniţial se vorbea despre o creştere economică a României de 1,3% în 2010, iar ulterior de 0,8%.

Declaraţia ministrului Finanţelor a venit la scurt timp după ce ministrul Transporturilor avertiza că economia României va scădea şi în 2010 dacă Fondul Monetar Internaţional nu va accepta creşterea deficitului bugetar, estimat în prezent la 5,9% din PIB.

Ulterior, la finalul discuţiilor de luni cu reprezentanţii Fondului, Radu Berceanu a precizat că FMI nu acceptă creşterea deficitului bugetar pentru a aloca mai mulţi bani pentru investiţiile în infrastructură, ci recomandă Guvernului să reducă alte cheltuieli pentru a investi banii economisiţi.

Şeful misiunii FMI în România, Jeffrey Franks, nu a dorit să comenteze despre ţinta de deficit şi posibilitatea majorării acesteia sau despre creşterea taxelor, precizând însă că taxele nu vor creşte în următoarele luni.

Sursa: NewsIn