Voineagu (INS): Luna aceasta s-a înregistrat o reducere a preţurilor, nu mă aştept şi luna viitoare


Preşedintele Institutului Naţional de Statistică, Vergil Voineagu, a declarat luni că nu se poate vorbi de un fenomen de deflaţie doar pe baza datelor obţinute de la lună la lună, iar dacă acum s-a înregistrat o scădere a preţurilor nu se aşteaptă ca aceasta să se petreacă şi luna viitoare.

„Ca să vorbim de un fenomen (de deflaţie – n.r.) trebuie să vedem tendinţa. Faptul că ai observat (reducerea preţurilor, n.r.) de la o lună faţă de alta nu înseamnă că putem vorbi de un fenomen”, a spus Voineagu.

El a declarat că luna aceasta s-a înregistrat o reducere a preţurilor, dar că aceasta nu înseamnă că se aşteaptă ca, luna viitoare, reducerea să se repete.

Deflaţia este un fenomen economic care reprezintă opusul inflaţiei, caracterizat prin scăderea preţurilor bunurilor şi serviciilor.

Rata anuală a inflaţiei a ajuns în iunie la 7,93%, pe fondul scumpirii produselor alimentare cu 9,81%, a celor nealimentare cu 7,74% şi a creşterii tarifelor la servicii cu 4,76%, arată datele publicate luni de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Faţă de luna precedentă, preţurile de consum au scăzut în iunie cu 0,29%, în condiţiile în care mărfurile alimentare s-au ieftinit cu 1,34%, cele nealimentare s-au scumpit cu 0,19%, în timp ce tarifele la servicii au crescut cu 0,68%, potrivit Statisticii.

Membrii Asociaţiei Analiştilor Financiar – Bancari din România (AAFBR) estimaseră, în medie, o rată anuală a inflaţiei în mai de 8,5% şi o rată lunară de 0,2%.

În mai, rata anuală a inflaţiei se accentuase la 8,41%, în condiţiile în care rata lunară a inflaţiei a fost de 0,21%.

La alimente, cele mai mari creşteri de preţuri au fost înregistrate în cea de-a şasea lună din 2011 la fructe proaspete (2,19%) şi ouă (0,50%). La produsele nealimentare, cele mai ample scumpiri au fost la autoturisme şi piese de schimb (0,75%) şi combustibili (0,66%) în timp ce la servicii, transportul aerian s-a scumpit cu 2,02%.

În schimb, scăderi de preţuri s-au remarcat la alte legume şi conserve de legume, care s-au ieftinit în mai cu 12,33%, la cartofi (-11,94%) sau la medicamente (-0,03%).

Sursa: NewsIn