Voinescu: Creşterea economică de 1,5% pe 2011 nu este acum în pericol


Vicepreşedintele PDL Sever Voinescu a declarat luni că România nu îşi va revizui prognoza de creştere economică pe anul 2011, în pofida scăderii exporturilor şi a comenzilor în industrie, datorită anului agricol foarte bun.

În cadrul şedinţei de luni a Biroului Permanent Naţional al PDL, democrat-liberalii prezenţi au analizat perspectivele economice ale României. „Creşterea de 1,5% prognozată pentru anul acest nu este în momentul ăsta în pericol, deşi contextul regional s-a înrăutăţit în ultima perrioadă, iar deciziile pe care Uniunea Europeană şi Fondul Monetar Internaţional intenţionează să le ia în legătură cu Grecia, acolo unde nu sunt perspective prea optimiste, urmează să afecteze un întreg climat economic în această regiune, totuşi ne bazăm pe rezultatele foarte bune din agricultură”, a spus purtătorul de cuvânt al partidului, Sever Voinescu, în cadrul conferinţei ce a urmat şedinţei.

Acesta a arătat că nici ţinta de deficit bugetar pe acest an nu este periclitată, chiar dacă nivelul exporturilor se reduce. „Suntem îngrijoraţi de scăderea exporturilor şi de scăderea comenzilor noi în industrie pe fondul încetinirii creşterii economice în statele Uniunii Europene, acolo unde este principala noastră piaţă de export. De altfel, toată Uniunea Europeană şi fiecare ţară în parte, în cursul săptămânii va anunţa o revizuire în sens negativ a prognozei de creştere pe anul acesta. Noi rămânem pentru acest an siguri că ne vom atinge atât ţinta de deficit, cât şi ţinta de creştere economică”, a afirmat democrat-liberalul.

Unul din motivele pentru care pedeliştii sunt încrezători este şi faptul că produsele exportate de către România au o valoare adăugată din ce în ce mai mare. „Un alt lucru bun este îmbunătăţirea structurii exporturilor noastre. A început să crească procentul produselor cu valoare adăugată mare: automobile, maşini, produse electronice, lucruri care necesită o tehnologie în plus şi care cresc valoarea produsului prin procesul de producţie”, a mai spus Sever Voinescu.

Ministrul de Finanţe, Gheorghe Ialomiţianu a apreciat că, din cauza contextului economic internaţional, România, alături de celelalte state ale Uniunii Europene vor trebui să recurgă la o revizuire a prognozei de creştere economică.

Întrebat dacă s-a luat o decizie privind renunţarea la creşterile salariale în sectorul public, ministrul de Finanţe Gheorghe Ialomiţianu a precizat că o asemenea decizie va putea fi luată doar după viitoarea misiune la Bucureşti a Fondului Monetar Internaţional şi Comisiei Europene. „Înaintea misiunii din iulie-august a FMI, era o altă perspectivă financiară. Acum, toate ţările Uniunii Europene fac revizuiri de creştere economică, cred că şi România va trebui să facă revizuirea de creştere economică şi atunci vedem care este spaţiul fiscal pentru cheltuielile bugetare din 2012”, a explicat ministrul.

Ialomiţianu a arătat că evenimentele recente de pe pieţele financiare internaţionale fac probabilă o revizuire a prognozei de creştere a economiilor europene, cu impact şi asupra cheltulilor pe care statele UE şi le pot permite. „Toate ţările din UE fac aceste revizuiri. Am fost vineri şi sâmbătă la un EcoFin informal din Polonia. Din cauza încetinirii creşterii economice la nivel mondial, toate ţările trebuie să facă această revizuire, iar România nu va fi scutită de acest lucru”, a declarat, luni, Gheorghe Ialomiţianu.

Strict în privinţa României, ministrul de Finanţe a arătat că nu se va putea revizui ţinta de deficit bugetar şi nici principiul alocării preferenţiale a resurselor statului în vederea investiţiilor. „Deficitul bugetar nu se va negocia, trebuie să ne ducem cu un deficit sub 3%. Cheltuielile cu investiţii nu trebuie să le punem în pericol pentru că este singura şansă a României de a depăşi această perioadă, o reprezintă investiţiile (…) În funcţie de spaţiul fiscal pe care îl avem, vom lua o decizie şi referitoare la acea recuperare a cheltuielilor cu salariile şi alte cheltuieli, dar nu punem în pericol cheltuielile cu investiţiile şi ţinta de deficit bugetar pentru că noi trebuie să ieşim din procedura de deficit excesiv”, a spus ministrul.

Sursa: NewsIn