Vrem să vedem mai multe companii britanice implicate în sectorul nuclear din România – ambasador


Spread the love

Ambasadorul Marii Britanii la Bucureşti consideră că este important ca România şi Regatul Unit să conlucreze pentru a reabilita energia nucleară după tragedia de la Fukushima şi spune că îşi doreşte să vadă mai multe companii cu experienţă britanică implicate în sectorul nuclear din ţara noastră.

„Este important ca România şi Regatul Unit să lucreze împreună la construirea renaşterii energiei nucleare, de care avem nevoie pentru a face faţă provocărilor din următoarele decenii. Sunt bucuros că deja am avut expertiza britanică prezentă la Cernavodă prin compania AMEC, care este activă în piaţă, şi vrem să vedem mai multe companii cu expertiză britanică implicate în sectorul nuclear al României. Sunt sigur că putem construi un parteneriat puternic cu România pentru a ne asigura că facem faţă provocărilor care vor apărea în industria nucleară”, scrie, luni, ambasadorul britanic Martin Harris, într-o postare pe blog.

El precizează că a asistat în cursul dimineţii, la Bucureşti, la un simpozion internaţional pe teme de energie nucleară, care s-a concentrat asupra provocărilor pe care energia le are în viitor. Sunt provocări variate, sunt legate de chestiuni de securitate şi siguranţă, de finanţare, de chestiuni tehnologice, dar şi de probleme politice, în reacţie la îngrijorarea publică în legătură cu siguranţa nucleară după dezastrul de la Fukushima, explică ambasadorul.

Diplomatul reaminteşte că Marea Britanie a răspuns crizei Fukushima însărcinându-l pe şeful inspecţiei nucleare să facă un raport, care a fost prezentat săptămâna trecută. Dr. Weightman a vizitat Fukushima şi a tras învăţămintele de rigoare în beneficiul industriei nucleare britanice. El a conchis actualul cadru pentru reglementarea siguranţei reactoarelor nucleare din Marea Britanie este robust, dar şi că trebuie făcute în continuare îmbunătăţiri pentru a atinge cele mai înalte standarde de siguranţă în industrie. Aceasta include revizuiri periodice ale siguranţei la toate centrele nucleare ale ţării, ceea ce face şi România, la Cernavodă, notează ambasadorul.

Dr. Weightman a ajuns la concluzia că nu există motive pentru a schimba strategia Marii Britanii, care urmăreşte construirea a opt noi uzine nucleare, o nouă generaţie de reactoare nucleare destinate să le înlocuiască pe cele aflate în uz în următorii douăzeci de ani.

„Energia nucleară este esenţială pentru atingerea ţintei Marii Britanii de a-şi reduce emisiile cu 50% până în 2025 şi cu 80% până în 2050. Nu credem că aici avem de ales între energia regenerabilă şi cea nucleară, avem nevoie de ambele, şi acest aspect este ceva care afectează întreaga Europă, pentru a asigura un viitor cu un nivel redus de dioxid de carbon în Europa şi pentru a asigura diversitatea furnizării de energie”, conchide ambasadorul, pe blog.

În urmă cu doi ani, s-a anunţat că un consorţiu format din companiile Tractebel-Amec-Iberdrola Engineering va fi consultantul tehnic pentru reactoarele 3 şi 4 ce urmează să fie construite la Cernavodă, părţile implicate căzând de acord asupra condiţiilor contractului cu EnergoNuclear, compania de proiect a celor două reactoare.

Ministerul Economiei a anunţat, însă, la începutul lunii septembrie 2011, că termenul de realizare a viitoarelor reactoare 3 şi 4 de la centrala nucleară de la Cernavodă este august 2013-iulie 2019, finalizarea acestora fiind astfel amânată cu încă doi ani faţă de ultimul termen anunţat.

Sursa: NewsIn