Accesul la cardul Kogălniceanu pentru IMM-uri se va face printr-o aplicaţie electronică


Programul de subvenţionare a dobânzilor la credite pentru IMM-uri şi de garantare a creditării se va derula prin intermediul unei aplicaţii electronice de pe site-ul Agenţiei pentru IMM-uri, accesarea programului urmând să înceapă peste o lună.

Guvenrul a decis să creeze cardul Kogălniceanu pentru întreprinderile mici şi mijlocii ca urmare a solicitărilor venite din partea mediului patronal. „Condiţiile de creditare sunt încă aspre, iar gradul de capitalizare al întreprinderilor mici şi mijlocii reclamă accesul la finanţare”, a declarat, miercuri, Andreea Paul Vass, consilier al primului-ministru. Aceasta a afirmat că gradul de interes al băncilor pentru acest program nu poate fi decât unul mare în condiţiile în care acestea au garanţii suplimentare din partea statului privind achitarea creditelor de către IMM-uri. „Nu deformăm condiţiile bancare în niciun fel. Orice bancă este binevenită să intre în acest program. Nu există nicio raţiune pentru care băncile să nu considere programul atractiv”, a mai spus Vass.

Preşedintele Agenţiei pentru IMM-uri, Cristian Haiduc a afirmat că programul este gândit astfel încât accesul să fie unul uşor, cu evitarea opreliştilor birocratice excesive. „Mecanismul va fi foarte simplu, totul va fi eletronic. Va fi o aplicaţie electronică, astfel încât IMM-ul să aibă un acces simplu, transparent, fiecare formular va fi în format electronic”, a spus Haiduc, precizâd că aplicaţia va fi utilizabilă pe site-ul agenţiei pentru IMM-uri în circa o lună.

Nu toate IMM-uril sunt eligibile pentru acest program, neputând fi selectate cele care se ocupă de intermedieri financiare, tranzacţii imobiliare, asigurări, armament, alcool, tutun şi activităţi interzise la finanţare ca ajutor de minimis, cum ar fi agricultura primară, distribuirea produselor agricole, pescuit. Totodată, candidaţii trebuie să îndeplinească o serie amplă de condiţii: societatea comercială să aibă minimum doi ani de funcţionare, să nu fie în procedură de insolvenţă, să prezinte garanţii colaterale, să nu fie în dificultate conform normelor europene, să nu fie emisă o decizie de recuperare a ajutorului de stat, să nu se afle în litigiu cu Ministerul de Finanţe sau cu Ministerul Economiei şi nici cu instituţia de unde doreşte să ia un credit, să nu figureze cu credite restante sau cu incidente majore cu cecuri.

Sursa: NewsIn